Laatste update 2 jaar geleden

Terwijl brandweerlieden het vuurfront het hoofd proberen te bieden, wordt Californië bedreigd door de tropische storm Kay. Door de storm worden de al enorme vlammen vergroot.

Storm Kay arriveert
Na te zijn gedegradeerd van orkaanstatus tot een tropische storm toen het afgelopen donderdag aan land kwam boven Mexicaans grondgebied, trok tropische storm Kay naar het noorden. Er bestaat een risico dat het sterke winden met zich meebrengt.


Bijna 97.000 hectare land is al verwoest door de brand, die maandag uitbrak tijdens een extreme hittegolf en zich blijft voort bewegen als gevolg van de storm.

“Ik heb nog nooit zo’n vuur gezien”.
“In mijn hele carrière heb ik nog nooit zo’n brand gezien in Riverside County”, zegt John Crater, hoofd van de California Wildfire Service. “Het is een zeer moeilijke brand,” hield hij vol.

Het te gebied is uitgebreid en er worden 20.000 mensen gevraagd hun huis te verlaten.


Autoriteiten gaan van deur tot deur om de meeste bewoners vragen te vertrekken, om naar veilige gebieden te gaan.

Risico op overstromingen en aardverschuivingen
Hoewel orkaan Kay wordt gedegradeerd tot een tropische storm, wordt het voorspeld dat hij zware regenval zal brengen in Californië en Arizona. Dit zal ook te merken zijn aan de hoge waterstanden langs de Amerikaanse Pacifische kust.

Volgens de Amerikaanse National Weather Service kan de neerslag 18 cm bereiken, resulteren in risico op overstromingen en modderstromen in gebieden waar de verschroeide aarde dergelijke waterhoeveelheden niet kan opnemen.

Bron: RES