Laatste update 2 jaar geleden

Hoge wolken begonnen zich samen te pakken in de San Francisco Bay op zaterdagmiddag toen een vroege herfststorm richting de kust van Noord-Californië trok.

“Tegen de vroege zondagochtend zal het grootste deel van de Bay Area regen zien vallen, als ze dat nog niet hebben gedaan”, zegt Brooke Bingaman, een voorspeller voor de National Weather Service in het kantoor in San Francisco Bay.

De storm, die vanuit de Golf van Alaska naar het zuiden trekt, zal naar verwachting recordbrekende regenval brengen en kan ook enige verlichting bieden voor brandweerlieden die de Mosquito-brand in Placer County bestrijden – de grootste bosbrand in de staat dit jaar.

Het gebied van de brand “zal naar verwachting eind zondag of begin maandag wat neerslag krijgen”, zei Scott Row, een meteoroloog voor de National Weather Service in Sacramento. “Het grootste deel van Noord-Californië zal naar verwachting regen krijgen.”

 

Het weersysteem kan tot ver naar het zuiden als Santa Barbara regen brengen. Ventura en Los Angeles zullen grotendeels onaangetast blijven.

Historische gegevens suggereren dat het niet ongebruikelijk is dat Noord-Californië in september regen krijgt. Wat ongebruikelijker is, is de hoeveelheid regen die de storm naar verwachting zal brengen – in sommige gebieden kan dit het maandelijkse gemiddelde verdubbelen of zelfs verviervoudigen.

Volgens de huidige voorspellingen zal het centrum van San Francisco de komende dagen in totaal 240ml regen krijgen. De gemiddelde maandelijkse regenval van de stad in september is een kwart daarvan.

De neerslag zal naar verwachting op zondag het zwaarst zijn, maar voorspellers zeiden dat de storm over het algemeen gunstig zal zijn, en niet gevaarlijk. Enige kleine hinderlijke overstromingen zijn mogelijk en met windsnelheden tot 30 tot 50 k/ph en windstoten tot 120 k/ph langs de kust en in de bergen gelegen aan de kust kan dit ook tot stroomuitval lijden.

Als je in een deel van Californië woont waar deze keer geen regen wordt verwacht, maak je dan geen zorgen, zei Kristen Stewart, een meteoroloog bij het kantoor van de National Weather Service in Oxnard. “We hebben nog een hele winter voor de boeg”, zei ze. “Hopelijk komt er nog meer.”