Laatste update 11 maanden geleden

Tot 25 juni as mag er in de bossen van Nova Scotia (Canada) niet meer gevist, gewandeld en gekampeerd worden. Ook gebruikmaken van voertuigen in het bos is niet toegestaan.

Terwijl de Europese Unie zich voorbereid op de zomer van 2023 met een uitbreiding van het aantal blusvoertuigen te verhogen in de vorm van meer helikopters en vliegtuigen kijken wij even wat er momenteel buiten Europa gebeurd in de vorm van bosbranden.

Uiterst droge bossen

In Canada zijn de bosbranden welke dit jaar ook erg vroeg begonnen, nu al bijna niet te overzien. Canada is altijd erg onderhevig aan bosbranden, maar zo vroeg als dit jaar zien we niet vaak. Het jaar 2023 zal naar alle waarschijnlijkheid een ’topjaar’ worden in de statistieken. Bijna 20.000 mensen zijn geëvacueerd vanwege de ongekende bosbranden die het land teisteren. Omdat er ook een groot te kort aan brandweerlieden is wordt met huivering gekeken naar de aankomende zomer. Brandweerlieden worden momenteel opgeleid, maar de aanwas van nieuw blustalent is eigenlijk te laat voor aankomende zomer.

De uiterst uitgedroogde bossen zorgen voor zeer veel brandbaar materiaal (mede door tornado’s vorig jaar herfst waar veel dood hout uit is ontstaan), en is er ook niet veel voor nodig tot het ontstaan van hevige bosbranden. Samen met de voorspellingen dat de komende tijd nog geen regen wordt voorspeld, maakt dit een huiveringwekkend scenario.

In de provincie Nova Scotia wat ver afgelegen is staan momenteel nog vele hectares in brand. In 8 van de 13 Canadese provincies woedden er momenteel bosbranden. Canada kent ongeveer 300 miljoen vierkante km bosgebied.

Nova Scotia:

De brand in barrington Lake is sinds gisteren bijna verdubbeld qua grootte van 10.000 ha wat verwoest is naar vandaag bijna 19.000
De brand in Westwood Hills is niet groter geworden en blijft steken op een kleine 1000 ha.
Een brand die in Pubnico, Yamouth County woedt blijft onbeheersbaar.

foto: Eric Martyn/Reuters via CNN.com

Momenteel woedt er een grote brand bij Bedfort. Autoriteiten lieten dinsdagavond weten dat er ook een ammoniak lek was geconstateerd en er werd een evacuatie bevel gegeven. Enkele uren later werd deze weer ingetrokken.

Dinsdagmiddag kondigde premier Tim Houston een reis- en activiteitenverbod in de bossen van Nova Scotia aan om te voorkomen dat er nog meer branden uitbreken, daarbij verwijzend naar het belang van het beschermen van hulpbronnen die al flink uitgedund zijn.

CNN meldt ondertussen dat de rook die verspreid wordt zich zal verplaatsen naar New Engeland (VS). New England omvat de staten Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont.

Tijdens de persconferentie op dinsdag 30 mei herinnerde de premier van Nova Scotia, Tim Houston, de bewoners aan het verbod om te verbranden in de hele provincie en zei dat het “absoluut belachelijk” was dat maandag nog ten minste zes illegale brandhaarden werden gevonden. ‘Stop ermee’ smeekte hij bijna. “Stop ook met sigarettenpeuken uit je raam te gooien!”

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer