Laatste update 11 maanden geleden

Gisteren is er brand ontstaan in de Belgische Ardennen. Het park de Hoge Venen stond een deel in brand. 175 Hectare is in rook opgegaan. Een brand waarvan men bijna zeker weet dat deze door de mens is ontstaan. Van blikseminslag kan geen sprake zijn meld een woordvoerder. Dit zijn de twee opties die hier als brand kunnen worden bestempeld. Geen blikseminslag, dus het is een brand door menselijk toedoen.

De Belgische brandweer krijgt onder meer steun uit Duitsland en Nederland. De brand is wat lastig te bereiken en het bluswater kan alleen gehaald worden zo’n 5 kilometer verderop. De brand is onder controle maar nog niet geheel geblust.

Omringende gebieden nabij de brand worden nat gehouden om zo verdere verspreiding te voorkomen. Gisteren stond er een harde wind die het lastig maakte de brand te controleren zodat deze niet oversprong. Doordat het al een paar weken niet regent is de veenbodem uitgedroogd en breidt het vuur snel uit. Door de droogte is er ook in de natuurgebieden in onze provincie verhoogd brandgevaar. Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir roept op om voorzichtig te zijn.

Gooi asjeblieft geen peuken weg en respecteer het rook- en vuurverbod.

Europese Unie bereid zich voor op zomer 2023

Ondertussen bereid de Europese Unie zich voor op de zomer die voor on ligt. Omdat het jaar erg droog is begonnen zullen er ook veel bosbranden te vinden zijn dit jaar. Men verwacht een zeer drukke zomer met veel bosbranden in met name Zuid Europa. De EU heeft afgelopen dinsdag al besloten om het aantal blusmiddelen in Vliegtuigen en Helikopters te verdubbelen. Straks kunnen er 28 toestellen worden ingezet in plaats van de nu 13 toestellen. 10 grote vliegtuigen, 14 kleinere vliegtuigen en 4 blushelikopters maken het arsenaal compleet voor deze zomer.