Laatste update 12 maanden geleden

Update: 21-07-2023 09:00 uur

Bosbrand kan zich weer verspreiden

De bosbrand bij Bitsch in Oberwallis was vrijdagochtend nog niet onder controle. Talrijke sintels, smeulende branden en brandhaarden vormden grote gevaren. Als de wind weer aantrekt, kan de situatie snel verslechteren.

Dankzij het gebrek aan wind was de nacht relatief rustig, zei Franz Mayr, de informatiefunctionaris van het Bitsch-communitymanagementteam, desgevraagd door het persbureau Keystone-SDA. 20 brandweermannen waren vooral bezig met toezicht. Het vuur breidde zich niet verder uit.

Weersvoorspelling verontrustend

Mayr maakte zich zorgen over het weerbericht in de ochtend. De voorspelde onweersbuien zouden met de verwachte buien kunnen bijdragen aan het blussen. Aan de andere kant kunnen de voorspelde windstoten de branden weer aanwakkeren. Omdat er veel as is, neemt volgens Mayr de kans op puinstromen toe met de regen.

Mayr kon de brand vrijdagochtend niet als onder controle beschrijven. Dit is alleen het geval als alle bronnen van gevaar zijn geëlimineerd.Het blussen van de smeulende en stokvuren komt neer op een zware taak.

80 brandweerlieden in dienst

Vrijdagochtend om 6.00 uur vloog de Super Puma-helikopter van het leger opnieuw met een warmtebeeldcamera over het bosbrandgebied. De monitoring van thermische beeldvorming zal nog een paar dagen doorgaan, zei Mayr. Vijf tot zes helikopters blijven vrijdag brandbestrijdingsmissies uitvoeren.

Zo’n 80 brandweerlieden komen opnieuw het gebied binnen. Hun taak zou moeilijk en gevaarlijk zijn. De grondtemperatuur, die nog steeds 200 graden is, kan schoenzolen blijven wegsmelten. Vallende bomen en het risico van vallende stenen maakten het werk nog moeilijker.

Volgens Mayrs ligt het zwaartepunt van de brandweerlieden vrijdag op de weg Ried-Mörel, die nog steeds is afgesloten. Ook de circa 50 inwoners van het gehucht Oberried blijven geëvacueerd. (SDA)

Luchtruim gesloten

Het luchtruim boven Bitsch is gesloten voor burgervliegtuigen. het vliegverbod geldt tevens voor drones. Er zouden geen speciale vergunningen worden verleend. het luchtruim zal t/m 28 juli gesloten blijven.

Update: 20-07-2023 17:00 uur

Brandweerlieden worden voor het eerst ingezet in het bos

Donderdag werden ongeveer 80 brandweerlieden ingezet in het bosbrandgebied Oberwallis bij Bitsch. Voor het eerst konden ze het vuur op de grond direct in het bos bestrijden. Om veiligheidsredenen werden gedurende deze tijd helikopters ingezet in andere delen van de brand.

De brandweerlieden werden vergezeld door boswachters en andere specialisten, zoals Franz Mayr van het Bitsch-communitymanagementteam op verzoek aan persbureau Keystone-SDA vertelde. Ze voerden taken uit die voorheen onmogelijk waren door onder meer de wind, het risico op puin en de hitte.

Zes helikopters, waaronder een Super Puma van het leger, waren donderdag in actie. Wat het weer betreft was de situatie tijdelijk gunstig. In het geval dat de wind zou opsteken en de branden opnieuw zouden oplaaien, zouden de brandweerlieden hun werk vanaf de grond moeten onderbreken.

Update: 20-07-2023 08:45 uur

De bosbrand is nog steeds niet onder controle

Na een rustige nacht is de bosbrand bij Bitsch nog steeds niet onder controle. De situatie stabiliseerde zich echter. Kleinere vuurhaarden moeten nog worden geblust, aldus Franz Mayr van het managementpersoneel van de Bitsch-gemeenschap.

De wind, die eerder het vuur had aangewakkerd, kalmeerde tijdens de nacht, zei Mayr donderdagochtend op vraag van het persbureau Keystone-SDA. 20 brandweerlieden waren ’s nachts in de buurt van de brand. Een Super Puma-helikopter van het leger filmde de situatie tussen 4 en 6 uur ’s ochtends met warmtebeeldcamera’s.

Volgens Mayr maakte dit overzicht een nauwkeurigere schatting van de schade mogelijk. Ook de komende dagen zullen de speciale camera’s worden ingezet.

Volgens Mayr zijn er nog enkele kleinere brandhaarden die geblust moeten worden. In de loop van donderdag pakken zo’n 80 brandweerlieden deze taak op. De afnemende hitte zou moeten helpen bij het werk.

De inwoners van Oberried en twee buurtschappen van Bitsch konden donderdag nog steeds niet naar hun huizen terugkeren. Het risico op brand is te groot. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat een handjevol van de 50 nog geëvacueerde mensen overdag spullen uit hun huizen zouden kunnen halen. Maar dat viel tegen.

Update: 19-07-2023 17:25 uur

Het kanton Wallis verbiedt buitenbranden

Het kanton reageert nu: in Wallis geldt vanaf donderdag een algemeen verbod op vuur in de open lucht. Dat heeft veiligheidsdirecteur Frédéric Favre (44) besloten. Het besluit heeft ook gevolgen voor het afsteken van vuurwerk.

Het kanton kampt sinds medio mei 2023 met een gebrek aan neerslag. Volgens MeteoSwiss is daar de komende dagen nauwelijks neerslag te verwachten.

Update: 19-07-2023 09:15 uur

Franz Mayr heeft zojuist een persconferentie gehouden. Hierin legde hij uit wat er afgelopen nacht is gedaan om het vuur die sinds Maandag in Bitsch woed onder controle te krijgen. Afgelopen nacht is volgens plan verlopen en de bluswerkzaamheden werden door 2 helikopters gedaan. Alleen om middernacht moesten ze een half uur worden onderbroken vanwege een onweersbui. “De brand is nog steeds niet onder controle”, vervolgt Meyr. Maar de situatie is gestabiliseerd.

De chef van de brandweer Mario Schaller beschrijft de moeilijke situatie in het gebied. De grond is er om sommige plekken zo heet dat de schoenzolen van de brandweerlieden smelten. Daarnaast is de grond van het gebied door de as enorm glad geworden, wat ook de nodige gevaren met zich mee brengt.

Update gaat verder onder de foto

via Twitter.com/alpenweerman. Foto is gemaakt via de webcam in Termen. Diverse brandhaarden op de flanken van de berg Riederhorn

Brandweermanager Mario Schaller gaat in verband met de bluswerkzaamheden ook in op de weersituatie. Het hevige onweer in de nacht bracht weinig ontspanning. Tot nu toe is de hoeveelheid regen niet voldoende geweest om de situatie aanzienlijk te kalmeren. Woensdagochtend wordt er weer onweer voorspeld in Wallis. “De situatie zal door de onweersbuien niet noemenswaardig versoepelen”, zegt Schaller.

Helikopters van Air Zermatt dreigde zich terug te trekken.

Air Zermatt dreigde zich terug te trekken uit het brandbestrijdingswerk als legerhelikopters zouden worden gebruikt. Operationeel manager Schaller zegt desgevraagd hierover: “De samenwerking werkt goed.” Hoewel sommige blushelikopters momenteel niet vliegen, is er geen teruggetrokken uit de missie.

Update 22:35 uur

Leger stuurt specialisten

Vanaf woensdag stuurt het leger ook militieleden om de bosbrand in Oberwallis te bestrijden. Ze zouden moeten helpen om sintels te ontdekken. De Super Puma-helikopter van het leger bestrijdt de vlammen al en woensdag wordt een tweede ingezet.

Op verzoek van het kanton Wallis staat het leger de komende dagen ook klaar met een Luftwaffe Super Puma voor directe brandbestrijding in het gebied boven Bitsch/Ried-Mörel. En vanaf woensdag wordt ook een Super Puma ingezet voor vuurleiding om vuur en sintels te signaleren, zo blijkt dinsdagavond uit een verklaring van Defensie van DDPS.

Op de grond zullen vanaf woensdag ook brandweerspecialisten van de opleidingsvereniging Engineering/Rescue/ABC en infanteristen met twee speciaal uitgeruste voertuigen de civiele hulpdiensten ondersteunen bij het lokaliseren van sintels en hotspots. Het zoeken naar vuurnesten gebeurt vooral in de koelere avond- en nachturen. Er zijn nog zo’n 300 kleine brandjes en deze zouden zich zomaar weer kunnen ontpoppen in 1 grote brand.

Update 15:5 uur

De autoriteiten van Wallis vrezen dat de brandsituatie zal verslechteren.

De bluswerkzaamheden vorderen voorspoedig. Twee legermachines, twee blushelikopters helpen bij het bestrijden van de vlammen. De wind nam echter toe. Dit ontstak nieuwe vuren. “We zullen de brand tot de schemering met man en macht bestrijden met de blushelikopters”, zegt operations manager Mario Schaller.

Warmtebeeldcamera’s worden gebruikt om de bron van de brand te bestrijden. Gisteren waren twee blushelikopters in actie. Op dinsdag zijn er zes helikopters. “We moeten de tijd gebruiken om in een veilige positie de nacht in te gaan”, zei hoofd operaties Mario Schaller.

Update 13:52 uur

Volgens officiële bronnen is de oorzaak van de brand momenteel nog onduidelijk. Volgens informatie van Blick circuleert er al een theorie in het dorp: een stroomkabel zou de verwoestende brand hebben veroorzaakt.

Op foto’s is te zien dat er hoogspanningslijnen door het getroffen gebied lopen. Buurtbewoners vermoeden dat een van deze kabels knapte en de brand op de grond veroorzaakte. Onderzoekers geven geen commentaar op deze theorie.

Hoe erg is de Aletsch Arena getroffen?

De bosbranden in Bitsch VS troffen ook de aangrenzende vakantieregio Aletsch Arena.

De Hohfluh-stoeltjeslift, de wandelpaden rond de Riederhorn en in het Aletschwald, de hangbrug Riederalp-Belalp, de golfbaan Riederalp, het restaurant Riederfurka en het Pro Natura Center Aletsch zijn momenteel gesloten. Het dorp Ried-Mörel is ontruimd, daarom is ook de gondelbaan Mörel-Ried-Mörel-Riederalp buiten bedrijf gesteld.

Monika König, woordvoerster van de Aletsch Arena, kan Blick nog niet zeggen hoe lang de beperkingen zullen duren. “We staan ​​in nauw contact met de meldkamer, brandweer, politie, wijkbeheermedewerkers en de Aletschbahnen.”
Maar ze zegt: “Er is momenteel geen gevaar voor gasten en lokale bevolking op de Riederalp.” Met uitzondering van de hierboven genoemde spoorwegen en attracties, kunnen gasten normaal gebruik maken van het toeristische aanbod. De Riederalp is nog steeds toegankelijk.
Gasten kunnen de meest recente informatie krijgen via de website van de Aletsch Arena of kunnen contact opnemen met het Service Center. Er zijn al een of twee telefoontjes geweest.

Volgens König verwacht de Aletsch Arena vanwege de bosbrand geen beperkingen bij het skiën in de winter.

Update 12:49 uur

Leger assisteerde bij brandbestrijding

Het Zwitserse leger helpt bij het bestrijden van de bosbrand in Oberwallis. Zoals de Federale Overheidsdienst Defensie, Civiele Bescherming en Sport (DDPS) dinsdag op Twitter heeft aangekondigd, staan ​​grote Super Puma-helikopters klaar voor gebruik. Op verzoek van het kanton Wallis werden ze ingezet in het brandgebied Bitsch en Ried-Mörel bij Brig, aldus het korte bericht.

In een tweede kort bericht schrijft de DDPS dat er al een Super Puma in gebruik is. Samen met het lokale crisisteam worden momenteel verdere steunmaatregelen gepland.

Superpoema in actie

Volgens informatie op de website van het leger beschikt het Zwitserse leger over 15 Super Puma-transporthelikopters. Deze kunnen twee piloten en achttien soldaten vervoeren – of materiaal- en watercontainers vervoeren.

Volgens het Walliser helikopterbedrijf Air Zermatt was er maandagavond al een leger Super Puma in gebruik in Oberwallis. Volgens Air Zermatt werd hij vanwege de moeilijke omstandigheden ’s nachts echter niet in het donker ingezet.

Update 11:39 uur

De wind die vanmiddag zal gaan opsteken kan de situatie verslechteren en dus verergeren.

Blick-verslaggever Martin Meul observeert de bosbrandsituatie ter plaatse in Bitsch VS. De situatie is enigszins gestabiliseerd, zegt hij. Er is echter geen verlichting in zicht. Als de wind weer aantrekt, kan de situatie snel weer verslechteren.

“De wind in het dal en op de bergflanken zijn heel verschillend”, zegt Schaller. In de middag kan de situatie door de wind weer lastiger worden. Er kunnen rukwinden tot 80 km/u zijn, zegt Schaller.

Update 10:45 uur

Bosbrand op ongeveer 100 hectare

De bosbrand in Oberwallis beslaat een oppervlakte van ongeveer 100 hectare. Dit komt overeen met een oppervlakte van ongeveer 140 voetbalvelden. De hulpdiensten verwachten een brandbestrijdingsoperatie van een dag of zelfs een week.

Hoofd operaties Mario Schaller zei tijdens een mediabriefing in Bitsch dat de operatie zich over een lange periode zou uitstrekken. Door stokbranden zouden later ook bomen gegraven moeten worden. Dit vereist specialisten in steil terrein.

Volgens Schaller zullen brandweerlieden uit het hele kanton Wallis worden ingezet. Er worden ook veel hulpaanbiedingen ontvangen. Die zouden nu op een lijst worden gezet, zei het hoofd operaties. Over de oorzaak van de brand kon dinsdagochtend geen informatie worden gegeven.

Evacués gehuisvest in de fitnessruimte

Vertegenwoordigers van de getroffen gemeenschappen waren tevreden over het werk van de hulpdiensten. De burgemeester van Bitsch, Edgar Kuonen, zei dat 205 mensen waren geëvacueerd. De meesten van hen waren privé ondergebracht, ongeveer een dozijn was gevoed in de sportschool in de naburige gemeenschap van Mörel en gehuisvest in de civiele beschermingsfaciliteit. Met betrekking tot de terugkeer van de evacués vertrouwt hij op de beoordeling van de professionals.

Peter Albrecht, burgemeester van Riederalp, zei dat er daar geen gevaar was, zelfs niet als je het vuur rook. De grote spoorlijn naar Riederalp is in gebruik, maar alleen voor de lokale bevolking en de brandweer. De exploitatie van de gondellift is gestaakt en ook wandelpaden zijn gedeeltelijk afgesloten.

Update 09:00 uur

De bosbrand is gestabiliseerd. zo meld Blick “In de loop van de nacht gingen de bluswerkzaamheden door. Er werden helikopters ingezet”, zegt Bellwald. De helikopters zijn nog steeds in gebruik. In totaal zijn tot nu toe 205 mensen geëvacueerd. De Riederalp heeft nog niet geëvacueerd hoeven worden. Bellwald roept de bevolking op het brandgebied niet te betreden.

Hoofd operaties Mario Schaller meldt nu dat er tot nu toe geen gebouwen zijn beschadigd. Er zijn drie grote helikopters en twee kleine helikopters in gebruik. “Het vuur is gestabiliseerd, maar we hebben nog steeds individuele branden die steeds weer oplaaien”, zegt Schaller. Er vielen geen slachtoffers. Schaller noemt de evacuatiepogingen “succesvol”.

——————–

Bosbrand verspreidde zich ‘explosief’ tijdens de nacht

De bosbrand in Oberwallis “verspreidde zich explosief” op maandagavond, aldus het helikopterbedrijf Air Zermatt. Dinsdag worden daarom meerdere grote helikopters ingezet.

Volgens een verklaring van het Walliser helikopterbedrijf op dinsdagochtend waren er maandagavond slechts twee helikopters in gebruik – een van Air Zermatt en een van Air Glaciers, een ander helikopterbedrijf uit Wallis.

Bluswerkzaamheden zullen waarschijnlijk dagen in beslag nemen

Dit is om veiligheidsredenen. De duisternis, de rook en het exacte vallen van het water door helikopters op de bronnen van het vuur vormen ’s nachts een grote uitdaging voor de piloten, aldus de verklaring.

Dinsdag worden grote helikopters van het type K-Max of Super Puma ingezet. “Het is een topprioriteit dat het vuur zich niet verder zal verspreiden in de richting van Riederalp”, schreef Air Zermatt. Aangenomen mag worden dat de bluswerkzaamheden dagen in beslag zullen nemen.

Dit is al de 4e grote bosbrand in Zwitserland. Bij Zwitserland moet je altijd denken aan de hoge besneeuwde bergtoppen in de winter, maar ook hier heb je legio aan bossen. Ook hier heerst droogte en zo brak er gisteren een bosbrand uit in Bitsch in het kanton Wallis.

Johann Geers op Twitter was er zeer snel bij aangezien hij daar zelf in de buurt woont. Vanuit zijn tuin had hij een overview vanaf het ontstaan van de brand met een  rookpluim.

Gezien vanuit Termen. Credit: https://twitter.com/Alpenweerman

Even later was dit het beeld van de brandt die sinds 17:00 uur op 17-07-2023 woed. Met name de harde wind bemoeilijkt het blussen van de bosbrand op de flank van Riederhorn

Naarmate de avond valt zijn er steeds meer vlammen te zien die tientallen meters de hoogte inschieten.

Dinsdagochtend gaat de brandbestrijding verder. Maandagavond waarschuwde de Walliser politie al voor steenval. Op de website van de gemeente Bitsch krijgt de bevolking dinsdag de opdracht om de luiken en jaloezieën aan de berghelling te sluiten om zich te beschermen tegen mogelijke rotspartijen.

Air Zermatt wordt ook ingezet met meerdere helikopters. In de loop van de nacht werden de bluswerkzaamheden echter om veiligheidsredenen stilgelegd. “De duisternis, de rook en het precieze droppen van het bluswater op de bronnen van de brand vormen ’s nachts een grote uitdaging voor de piloten en vereisen het hoogste concentratieniveau. Een Super Puma van het Zwitserse leger stond ’s nachts stand-by”, aldus Air Zermatt in een persbericht.

credit: Air Zermatt

Zoals het Walliser online portaal Pomona.ch schrijft, zijn de helikopters de klok rond in gebruik. Ook woensdagochtend bestrijden de helikopters de branden. De volgende oriëntatie over de brand vindt om negen uur plaats in het schoolgebouw in Bitsch.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de bluswerkzaamheden nog enkele dagen duren. (FOS)

Credit: https://twitter.com/Alpenweerman In de late avond gezien vanuit Termen, Oberwallis.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door