Laatste update 8 maanden geleden

Update: 22-08-2023 19:30 uur

De bosbrand in Chanousse heeft het opgegeven en de verwachting is dat vanavond de brand onder controle zal zijn. Met 140 hectare mogen ze nog van geluk spreken.

zojuist kregen we deze foto’s binnen uit het gebied. Het is er harder gaan waaien in de middag en het vuur is weer gaan oplaaien.

[wpcode id=”8066″]

Update: 21-08-2023 11:00 uur

Momenteel is een indrukwekkend personeelsbestand van 250 brandweerlieden bezig met het bestrijden van de vlammen. Ter ondersteuning van deze inspanningen werden versterkingen aangevoerd uit de omliggende regio’s: Drôme, Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du-Rhône en Vaucluse. Daarnaast zullen Canadair-vliegtuigen overdag worden ingezet om blusoperaties uit te voeren en te ondersteunen.

Inmiddels is er al 120 hectare verbrand.

De taak is echter ontmoedigend voor de brandweer. De toegankelijkheid van het gebied is een grote uitdaging en interventies vanuit de lucht moesten ’s nachts worden onderbroken.

Het goede nieuws voor nu is dat ondanks de omvang van deze brand geen huizen zijn getroffen en er geen slachtoffers zijn gevallen.

[wpcode id=”8066″]

Update: 22:00 uur

volgens schattingen van de brandweer en reddingsdienst van de Hautes-Alpes stonden 80 tot 100 hectare pijnbomen in de brand. 120 brandweerlieden uit de Hautes-Alpes en honderd uit naburige departementen (met name Alpes-de-Haute-Provence en Drôme) zijn ter plaatse. Het blussen vanuit de lucht is net afgelopen. Brandweerlieden kunnen te voet ingrijpen in de buurt van departementale weg 949. Hun missie is het vermijden van uitbreid aan weerszijden van deze as die na Trescléoux voor verkeer is afgesloten. Aan de andere kant bestaat er geen bospad in het massief, dus alleen vliegtuigen kunnen tussenbeide komen.

Zes Canadairs, twee Dash, twee waterbommenwerperhelikopters werden gemobiliseerd. Versterkingen uit de Drôme, Alpes-de-Haute-Provence en Vaucluse worden verwacht. De wind, tussen de 30 en 40 km/uur, zorgde ervoor dat het vuur zich snel kon verspreidden.

 

Origineel bericht

Op zondag 20 augustus, aan het eind van de middag, brak rond 17.15 uur brand uit op de hoogten van de stad Chanousse, richting het gehucht La Combe. Rond 19.00 uur waren al 88 brandweerlieden en 39 voertuigen ter plaatse. Twee Canadairs, een waterbommenwerperhelikopter en een commandohelikopter zijn ter plaatse. Andere luchtmiddelen worden gevraagd.

“Het is een onophoudelijk ballet van vuur”, zei een getuige. Het vuur, kilometers ver zichtbaar, verspreidt zich momenteel vrijelijk. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

Ter versterking wordt een colonne brandweerlieden uit de Drôme ter plaatse verwacht. Het zou ook kunnen worden vergezeld door brandweerlieden uit Vaucluse.

Het dorp Chanousse staat onder rook. “We raden bewoners aan om zich in hun huizen op te sluiten”, zegt Marcel Cannat, voorzitter van de afdelingsbrandweer en reddingsdienst. Het vuur heeft tot dusver zo’n 70 hectare bestreken. De wind roept angst op voor een snelle verspreiding.

Vandaag was het heet in het Zuiden van Frankrijk en de komende dagen zal het alleen maar warmer worden. En extreem gevaar voor bosbranden loert in Frankrijk

Mainfoto: https://twitter.com/AlertesIncendie