Laatste update 1 jaar geleden

Een grote brand in de Médoc rond de stad Saumos. Dinsdagavond is ruim 3.200 hectare afgebrand en zijn ruim 900 brandweerlieden ingezet.
Flinke hitte en sterke windstoten: deze vervloekte cocktail maakt het werk van de brandweerlieden die vechten tegen de brand die op maandag 12 september uitbrak in Saumos , uiterst lastig, In totaal is dinsdag om 19.00 uur meer dan 3.200 hectare afgebrand. Vier huizen en verschillende gebouwen (hutten, schuren, schuur) werden vernietigd.

Bijna duizend brandweerlieden gemobiliseerd.

In totaal zijn er bijna 850 bewoners geëvacueerd. De brand, die al had geleid tot de evacuatie van het dorp Saumos (550 inwoners), verplaatste zich dichter naar Sint-Helena, wat lijden tot de evacuatie van 300 extra mensen gedurende de dag.

De brandweerlieden op de grond gaan dinsdagavond van 751 naar 920 brandweerlieden, met nieuwe nationale versterkingen. Vier Canadair, 2 Dash en 2 waterbommenwerperhelikopters zijn betrokken.

 

De situatiekaart van de brand, dinsdag 13 september om 18.00 uur.
ZO INFOGRAFISCH

19.00 uur. 3270 hectare afgebrand maar de situatie is “gunstig”

De bevestiging is er dat totaal 3270 hectare is afgebrand in de Médoc. De wind was de grote boosdoener van het verspreide van het vuur vandaag.  Fabienne Buccio en SDIS-directeur Marc Vermeulen bevestigen dat de brand nog niet onder controle is, maar dat de situatie gunstig is. Het vuur stak de weg D6 tussen Lacanau en Sainte-Hélène over, in de richting van Brach. Voertuigen werden omstreeks 15.30 uur omgeleid door een beginnende brand in Vendays-Montalivet. Op deze tweede brand (10 hectare) zijn 85 brandweerlieden met 20 bestrijdingsmiddelen bezig.

De klimatologische situatie zou gunstiger moeten zijn met een stabiele zuidenwind. De brandweer had vandaag met stormachtige wind te maken. Dit zou niet het geval moeten zijn voor deze nieuwe nacht van dinsdag op woensdag.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer