Laatste update 1 week geleden

Update:13-06-2024 08:00 uur

Gistermiddag werd de brand die afgelopen dinsdag uitbrak als gestabiliseerd gekenmerkt, wat een belangrijke stap in de beheersing ervan. Sommige van de betrokken voertuigen en teams konden naar huis en het getroffen gebied verlaten. afgelopen nacht bleven echter twaalf bosbrandbestrijdingsgroepen, waaronder 300 brandweerlieden en 80 voertuigen, ter plaatse om toezicht te houden en indien nodig in te grijpen.

Update:12-06-2024 13:00 uur

De brand die dinsdagmiddag uitbrak in de stad Vibaudan is nog steeds niet opgelost, maar is wel gestabiliseerd. Veel brandweerlieden worden gemobiliseerd om te vechten tegen de vlammen die worden aangewakkerd door de opstekende wind. Op de balans is nog steeds 600 hectare verbrand , de voortgang van de brand is gestabiliseerd, zeggen de Var-brandweerlieden op France Bleu Provence, maar de vlammen zijn nog steeds actief.

Departementale weg 72 is nog steeds afgesloten voor verkeer tussen de gemeenten Vidauban en Plan de la Tour. De RD 48 is enkel toegankelijk voor omwonenden. Evacuaties mogen alleen worden uitgevoerd op uitdrukkelijk verzoek van wetshandhavers, brandweerlieden of autoriteiten.

De gehuchten die dinsdagavond zijn geëvacueerd, zijn hersteld.

Ingezonden foto’s via ons Whatsapp kanaal
foto’s zijn Copyright Bosbrandeneuropa.nl

Update:12-06-2024 08:00 uur

De luchtmachten van de civiele diensten hebben gisteren in totaal 100 droppings gedaan boven de grote brand die gisterenmiddag rond 16:00 uur ontstond in het gebied van Vidauban. Circa 700 brandweerlieden en reddingswerkers waren gisteravond nog op de been om de vlammen te bestrijden.

Vandaag zal er verder worden gegaan om het vuur te doven en zo de eerste aanzet te maken om te onderzoeken hoe deze brand is begonnen.

Check alle foto’s onderaan het artikel.

Update: 21:15 uur

Tegen 20.00 uur hadden de vlammen al 600 hectare verwoest en rukten ze langzaam op op de bergkammen. “Versterkingen uit de hele regio arriveren en positioneren zich op de vlakte om de opmars te stoppen”, zei de prefectuur Var. Er werden geen gewonden gemeld.

De brand brak rond 15.00 uur uit in de gemeente Vidauban, langs de departementale weg 48. Het vuur verspreidde zich zeer snel onder invloed van de wind en bleef rond 19.30 uur oprukken naar het oosten van het massief, aldus een verklaring van de brandweer.

Er zijn verschillende evacuaties gaande of uitgevoerd. Het gaat om de plaatsen Les Claudens, Les Pruniers, Les Barrets en Les Pierrons in de gemeente Plan de la Tour, en in de gemeente Vidauban de plaatsen Fenouil en Jale. De wegen RD48 en de RD72 zijn afgesloten voor verkeer.

 

Origineel bericht.

Bij een brand in Vidauban werden 90 brandweerlieden gemobiliseerd om een ​​brand in natuurgebieden, aangewakkerd door hevige wind, te bestrijden.

Sinds vanmiddag is er een grote brand uitgebroken in de stad Vidauban, in de Var, waarbij tientallen brandweerlieden zijn gemobiliseerd. Het vuur, aangewakkerd door hevige wind, dreigt zich snel te verspreiden, waardoor de situatie bijzonder kritiek wordt.

Een grootschalige interventie

Om 15.05 uur werd de eerste hulp opgeroepen, waarbij een brand in natuurgebieden werd gemeld. Var-brandweerlieden hebben snel uitgebreide maatregelen genomen om de brand te beheersen. Ondanks hun inspanningen maakten de windstoten in het gebied het moeilijk om de brand onder controle te krijgen , die gevaarlijk bleef vorderen.

Een enorme inzet van middelen

Om deze brand te bestrijden werden acht bosbrandbestrijdingsvoertuigen, een watervoerend voertuig met grote capaciteit en twee commandovoertuigen gemobiliseerd. Maar liefst veertig brandweerlieden zijn al ter plaatse en werken onvermoeibaar om de schade te beperken en te voorkomen dat de brand zich verspreidt.

Versterkingen en escalatie van middelen

Geconfronteerd met de omvang van de brand werd dringend versterking opgeroepen. Er werden twee extra interventiegroepen, gespecialiseerd in bosbranden, gemobiliseerd, waardoor het totale aantal strijders ter plaatse op 16 kwam. Ook op colonneniveau is het commandosysteem versterkt om operaties effectief te kunnen coördineren.

Een groot oppervlak aangetast

Tot nu toe heeft de brand tussen de 7.000 en 8.000 m² beslaat, waarbij de lokale vegetatie verwoest is. De situatie blijft zorgwekkend, maar de brandweer, nu in totaal 90 man, blijft hevig vechten om de brand onder controle te krijgen. Ook de steun van externe partners is cruciaal in deze strijd tegen de vlammen.

 

Steun Bosbrandeneuropa door een virtueel kopje koffie te doneren

Jouw steun wordt zeer gewaardeerd door de vrijwilligers die iedere dag het nieuws schrijven en de bosbranden in de gaten houden.

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door