Laatste update 1 jaar geleden

Afgelopen week gingen er in de Pyreneeën 1000 hectare bos in vlammen op. De droogte die heerst in met name het midden en zuiden van Europa is zorgwekkend. De waterstanden zijn nu al op het niveau van de zomer van 2022. Hier heeft de mindere sneeuwval in de wintermaanden ook aan meegeholpen waardoor nu minder smeltwater naar de rivieren komt.

In de Pyreneeën wordt water gerantsoeneerd, het Gardameer in Italië staat erg laag en vorige maand was er bijna niet te varen in grachtjes van Venetië. De Bosbranden zo vroeg in het seizoen zeggen eigenlijk al genoeg. De bodem is droog wat er voor zorgt dat de vegetatie ook erg droog is. Hierdoor is de kans op natuurbranden erg groot.

In de Pyreneeën zijn ze momenteel bezig voor extra voorzorgsmaatregelen op een eventueel zelfde scenario als 2022. In totaal ging er bijna een half miljoen hectare in vlammen op (Frankrijk, Spanje, Portugal). Iedere druppel op een gloeiende plaat is meegenomen. daarom zijn er een twintigtal silo’s geplaatst op het platteland zodat de brandweer een extra waterbron heeft wanneer zij ter plaatse komen in gebieden waar dit niet zo makkelijk voorhanden is.