72.000 hectare:
Dit is het gebied dat in 2022 in Frankrijk in vlammen op ging, inclusief bossen, gewassen en natuurgebieden.
19.711 geregistreerde branden:
2022 een historisch jaar! Niet in positieve zin. Niet alleen in de enorme schade aan de natuur, maar ook in termen van de middelen die worden ingezet om deze branden te beheersen en de menselijke en dierlijke inwoners te beschermen.
Het risico op bosbranden had betrekking op het hele grootstedelijk gebied, en niet langer alleen op de Middellandse Zeerand. Morbihan, Jura, Isère, Loire-Atlantique en Sarthe registreerden vorig jaar meerdere bosbranden.
Deze branden van zeldzame intensiteit vormen een gevaar voor mensen, eigendommen en het milieu, en vereisen daarom de hulp van diverse divisies, zowel op de grond als in de lucht.
De hulp vanaf de grond en vanuit de lucht.
Grondtroepen
Om de bosbranden in heel Frankrijk het hoofd te bieden, werden dagelijks tot 10.000 brandweerlieden gemobiliseerd.
Naast de 24 versterkingstroepen die voor het seizoen zijn gepland, zijn 20 extra troepen ingehuurd, die 3.080 brandweerlieden van vele afdelingen vertegenwoordigen, om branden te bestrijden.
Bijna 550 reddingswerkers van de militaire formaties voor de veiligheid van burgers werkten naast de brandweer- en reddingsdiensten ook dagelijks aan het territoriale bewakingsnetwerk.
Luchtondersteuning
Vanuit de lucht hebben de 19 waterbommenwerpers van de Civiele Veiligheid 3800 uur gevlogen om branden te bestrijden en te doven. De 12 Canadair en 7 Dash maakten 8.600 drops (tegenover 3.600 in 2021).
Het luchtsysteem van de Civiele Veiligheid werd aangevuld met 10 zwaar water bommenwerperhelikopters (8 meer dan het voorgaande jaar). In totaal maakten deze 10 toestellen 5.700 drops.
Gemobiliseerd voor verkennings- en begeleidingsoperaties voor waterbommenwerpers, voerden de Dragon-helikopters van de Civiele Veiligheid 298 bosbrandmissies uit gedurende 356 vlieguren.