Laatste update 9 maanden geleden

Noodupdate over de branden in Griekenland. Hier de persconferentie die zojuist 21-07-2023 om 17:00 uur is gegeven.

De strijdkrachten van de brandweer bestrijden samen met de vele vrijwilligers de branden aan de fronten van West-Attica en Laconië. Bosbrand op Rhodos blijft met name in het zuidelijke deel in het Apollo-gebied bijzonder kritiek.

De bosbranden in West-Attica en Laconië  vormen samen niet langer een front maar slechts kleine brandhaarden, maar door de extreme weersomstandigheden die vandaag en komend weekend heersen qua zeer hoge temperatuur bestaat het risico dat ze zich weer zullen verspreiden. In dit gebied zijn 300 brandweerlieden met 120 voertuigen actief terwijl er sinds deze ochtend weer 4 helikopters en 3 vliegtuigen vanuit de lucht opereren.

De bosbrand op Rhodos

De brand op Rhodos is nog niet onder controle, de situatie in het zuidelijke deel en in het Apollo-gebied is bijzonder kritiek.

Volgens rodiaki.gr is de gevaarlijkste front van de brand op Rhodos die brandt tussen Apollo en Laermas, en daarom intensiveren de brandweerlieden hun inspanningen daar om het zoveel mogelijk te beperken en te beheersen.

Nogmaals doet de brandweer een beroep op burgers om bijzonder voorzichtig te zijn, aangezien, zoals de persvertegenwoordiger van de brandweer, adjunct-brandweercommandant Yiannis Artophios, gisteren in een briefing opmerkte, de meeste branden worden veroorzaakt door nalatigheid.
Lees hier alles over de brand afgelopen dagen op Rhodos

Ook vandaag zeer hoog brandgevaar

Volgens de voorspellingskaart voor brandrisico’s van het secretariaat-generaal Civiele Bescherming van het Ministerie van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming wordt voor vandaag, vrijdag 21 juli 2023, een zeer hoog brandrisico (risicocategorie 4) voorspeld voor de volgende gebieden:

  • Regio Attica
  • Regio Centraal Griekenland (PE Boeotië, PE Evia)
  • Regio Peloponnesos (regio Korinthe, regio Argolis)
  • Zuid-Egeïsche regio (regio Rhodos)
  • Noord-Egeïsche regio (Samos PE, Ikaria PE)

bron
bron hoofdfoto