Laatste update 9 maanden geleden

Update: 26-07-2023 10:30 uur

Strijd tegen de vlammen gaat door op Rhodos en Corfu.

Wederom een nacht vechtend tegen de vlammen in Griekenland. De grondtroepen van de brandweer samen met de vrijwilligers, de andere agentschappen en alle troepen van de civiele bescherming hebben het zwaar op de vuurfronten van Rhodos, Corfu, Karystos en Dervenaki in de Egeïsche Zee.

Op Rhodos was de situatie nog een nacht moeilijk te noemen. Alle civiele beschermingstroepen, samen met vrijwilligers en bewoners hebben geprobeerd onder ongunstige omstandigheden het vuur een halt toe te roepen. De actieve fronten bevinden zich volgens de brandweer in het zuidelijk en zuidoostelijk deel, dat wil zeggen gericht op het gebied van Malona, ​​Vatio en het gebied van Gennadi. Met het eerste daglicht begonnen 2 vliegtuigen en 2 helikopters de waterbommen los te laten die tot nu toe helpen bij het bluswerk samen met de grondtroepen.

Corfu last van veranderde windrichting.

Op Corfu waren er meerdere opflakkeringen met de fronten van de brand in het noordoostelijke deel van het eiland. Naast de grondtroepen helpen ook de luchtmiddelen, en tot nu toe specifiek twee vliegtuigen en twee helikopters. Door de verandering van de windrichting ontstonden er gisteren overdag meerdere windvlagen die het front richting het noordelijke deel van het eiland leidden. Om deze reden werden er berichten uitgegeven door 112, waarin de inwoners van de gebieden Louches, Imerolia, Syki en Apraos en Kalamaki werden gevraagd hun nederzettingen te evacueren.

Update 25-07-2023 20:45 uur

In Rhodos, Corfu de ergste fronten – 53 branden in de afgelopen 24 uur

In de afgelopen 24 uur braken in totaal 53 bosbranden uit, waarvan “de meest directe, in het beginstadium, bestreden werden”, aldus de brandweer.

“Krachtige grond- en luchtmachten van de Civiele Bescherming begeven zich op de fronten van de branden. De belangrijkste hiervan bevinden zich op Rhodos en Corfu”, zegt hij.

 

Bij de brand op Rhodos namen de opflakkeringen die zich voordeden aan de zuidoostelijke kant van het eiland onontbeerlijk  toe, daarom werden door 112 drie berichten uitgegeven om de nederzettingen Vati, Plimmyri en Lachania en Gennadi in veilige richting te evacueren.

Op Corfu zijn er veel opflakkeringen in de omgeving van de noordoostkant van het eiland. De vlammen bedreigden zowel de nederzettingen Louches, Imerolia, Syki als Apraos Kalamaki en om die reden kwamen er 4 berichten van 112 uit om de bewoners veilig te evacueren.

Bovendien, volgens de brandweer, “worden tot nu toe in Platanisto Karystos Evia en Dervenaki Achaia de meerdere opflakkeringen aangepakt”.

Origineel bericht.

Nog een nacht lang werden de inwoners van Rhodos, Corfu, Karystos en Dervanaki van Achaia geconfronteerd met vurige fronten, aangezien er verschillende opflakkeringen waren, waarbij de brandweertroepen en vrijwilligers non-stop vochten om ze in bedwang te houden.

In Rhodos was er ’s nachts een gevecht met het vuur in Gennadi en Vati, net zoals de situatie ook moeilijk was in Malona en Massari. Er waait een sterke wind in het gebied, wat het werk van de grondtroepen bijzonder moeilijk maakt, terwijl er nieuwe opflakkeringen ontstaan.

Vandaag wordt naar verwachting ook een bijzonder moeilijke dag voor Rhodos, aangezien het eiland volgens de voorspellingskaart voor brandrisico’s van het secretariaat-generaal van de civiele bescherming in staat van paraatheid 5 verkeert.

Met het eerste daglicht begonnen twee vliegtuigen en drie helikopters water te laten vallen op Rhodos, maar geleidelijk zal dit in de loop van de dag toenemen qua aantallen.

De situatie is ook moeilijk in Evia, waar de brand woedt in de buurt van de nederzettingen Platanistos en Potami Evia. Sterker nog, net voor 2 uur ’s nachts werd door 112 een bericht gestuurd naar degenen die in Platanisto waren om naar Karystos te evacueren.

Twee vliegtuigen ondersteunen vanuit de lucht de grondtroepen die in Karysto opereren, terwijl andere in de loop van de tijd zullen worden toegevoegd.

 

Het vuur blijft branden op Corfu waar volgens de brandweer opflakkeringen waren in de omgeving van Palaia Perithia.

Sterke grondtroepen en 4 vliegtuigen en een helikopter zijn bezig om de branden te blussen en zullen naar verwachting worden versterkt met andere luchtmiddelen.