Laatste update 2 weken geleden

Terwijl Europa zich voorbereidt op het naderende bosbrandenseizoen, onderneemt de EU belangrijke stappen om de brandbestrijdingsinspanningen te versterken en gemeenschappen te beschermen, door brandweerlieden vooraf te positioneren en een vloot van blusvliegtuigen samen te stellen.
Meer specifiek zullen deze zomer 556 brandweerlieden uit 12 landen strategisch worden gepositioneerd op belangrijke locaties in Europa, zoals Frankrijk, Griekenland, Portugal en Spanje, klaar om lokale brandweerkorpsen te helpen.

Deze proactieve maatregel vergroot de bereidheid van Europa om bosbranden te bestrijden en de verwoestende impact ervan op levens, huizen en het milieu te verzachten, en onderstreept de robuustheid van de EU-solidariteit bij het aanpakken van dergelijke crises.

De EU heeft voor deze zomer ook een speciale rescEU-vloot van brandbestrijdingsvliegtuigen samengesteld, bestaande uit 28 vliegtuigen en 4 helikopters, gestationeerd in 10 lidstaten.

Meer specifiek zal de vloot het volgende omvatten:

  • Vier middelgrote amfibievliegtuigen, twee lichte vliegtuigen en één helikopter uit Griekenland
  • Twee middelgrote amfibievliegtuigen uit Kroatië
  • Twee middelgrote amfibievliegtuigen en twee lichte vliegtuigen uit Italië
  • Twee middelgrote amfibievliegtuigen uit Spanje
  • Vier middelgrote amfibievliegtuigen en één helikopter uit Frankrijk
  • Vier lichte vliegtuigen uit Zweden
  • Twee lichte vliegtuigen uit Portugal
  • Twee helikopters uit Tsjechië
  • Twee lichte vliegtuigen uit Cyprus
  • Twee lichte vliegtuigen uit Duitsland

De Commissie heeft ook in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken om de aanschaf van twaalf nieuwe blusvliegtuigen in de toekomst te vergemakkelijken, die over zes EU-lidstaten zullen worden verdeeld. Daarnaast zullen in de toekomst ook verschillende helikopters door de EU worden gefinancierd ter versterking van de EU-luchtbrandbestrijdingsvloot.
De inzet van brandweerlieden en de aanschaf van extra blusvliegtuigen onderstrepen het engagement van de EU om haar capaciteit om effectief te reageren op bosbranden te vergroten, vooral tijdens de komende zomermaanden.

We zijn er trots op dat we onze lezers van over de hele wereld gratis onafhankelijk, eerlijk en onbevooroordeeld nieuws kunnen bieden.
Ons toegewijde team schrijft artikelen voor Nederlandse, Belgische en buitenlandse inwoners en bezoekers van alle nationaliteiten via de website, sociale media en onze nieuwsbrief.

Wij vragen u om Bosbranden Europa te steunen door een bijdrage te leveren – hoe klein ook .
Klik op onderstaande button en steun ons.