Tot nu toe is 400.000 hectare land afgebrand, terwijl het jaargemiddelde 500.000 hectare is, zoals de minister van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming, Vassilis Kikilias , zei tijdens de persconferentie die hij vrijdag gaf over de bosbranden .
De heer Kikilias typeerde de periode als moeilijk en onderstreepte de zelfopoffering en heldhaftigheid van al degenen die de branden bestreden, ook verwijzend naar de dood van de twee piloten.
Vandaag eerste dag dat er minder risico op nieuwe branden is
Vandaag is de eerste dag dat we niet in het rood staan op de voorspellingskaart voor brandrisico’s, zei de minister, erop wijzend dat we binnen een periode van tien dagen meer dan 600 branden in het land hadden. En van de 600 waren er tien in grote gebieden.
“Tijdens deze dagen braken er 667 branden uit. Meer dan 60 branden per dag, bijna door het hele land. Nog een jaar lang was de overgrote meerderheid door mensen veroorzaakt. Het waren brandstichtingen als gevolg van criminele nalatigheid of opzet’, zei hij kenmerkend, waarbij hij uitlegde dat het verschil met andere jaren de weersomstandigheden waren, waarin het mechanisme werd gebruikt om de crisis te beheersen.
De heer Kikilias wilde de bijzondere omstandigheden benadrukken waarmee we dit jaar worden geconfronteerd en zei dat sinds 2003, toen de brandgevaarkaart werd uitgegeven, we nog nooit eerder een kaart met zeer hoge risicocategorieën gedurende vijf opeenvolgende dagen in alarm hebben gehad. veel regio’s.
74 brandweerlieden gewond geraakt
Maar, vervolgde hij, de brandweer slaagde erin het merendeel van de 667 branden onder controle te krijgen. “Maar tien branden, in Dervenochoria, Loutraki, Kouvara, Aegio, Laconia, Viotia, Lamia, Karysto, Rhodos, Nea Aghialo, namen grote proporties aan… en kostten het leven aan drie van onze medeburgers die niet vertrokken , ondanks de waarschuwing. Bij de branden raakten ook 74 brandweerlieden gewond.”
Vaker kans op bosbranden van deze proporties in de toekomst
Hittegolven zijn al 2500 jaar bekend, sinds de geschriften van Aristoteles, zei dhr Kikilias, erop wijzend dat ze van kortere duur waren. “Een zware hittegolf begon in 1987 voor Griekenland” en had 3.000 slachtoffers gemaakt. Zoals hij zei, zullen er elk jaar meer dagen met hoge temperaturen zijn en geleidelijk zullen er vaker hittegolven verschijnen, wat het optreden van bosbranden bevordert.