Laatste update 8 maanden geleden

Update: 12:00 uur 24-08-2023

De branden in Griekenland hebben een  record gevestigd. In jaren is er nooit in Europa zo’n grote brand geweest. De brand beslaat inmiddels 73,000 hectare (600 km2)

Update: 09:00 uur 24-08-2023

Het vuur in Alexandroupolis gaat in alle hevigheid door. De inwoners zijn afgelopen nacht de 6e nacht ingegaan met een zeer onzeker gevoel. Gisteravond bereikte de vlammenzee ook Rodopi. De brand verplaatst zich richting het zuiden.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe groot de brand is in het Evros gebied.

Afbeelding afkomstig van een Amerikaanse satelliet.

De pluimen rook van de brand waren zelfs in Italië te zien, honderden kilometers verderop.

Een gevaarlijke brand bleef branden op de berg Parnitha bij Athene. Dit is het grootste bos grenzend aan de hoofdstad.

De hete en droge omstandigheden die het brandrisico vergroten, zullen volgens meteorologen tot en met vrijdag aanhouden.

Volgens schattingen is er meer dan 60.000 hectare verloren gegaan in Noord-Griekenland en nog eens 5000 ten westen van Athene.

[wpcode id=”8066″]

Update: 18:00 uur 22-08-2023

De brand die Alexandroupolis, Boeotië en Evia nog steeds teisteren hebben de eerste levens gekost. 18 mensen die onrechtmatig het land zijn binnengekomen en de bossen in zijn gegaan zijn dood aangetroffen. Hun verkoolde lichamen werden gevonden door de brandweer. De vondst werd gedaan in de buurt van het dorp dorp Avantas, wat een beruchte plek is voor illegaal het land binnen te komen.

Inmiddels is de rook die van de branden afkomt tot bijna 900 kilometer te zien. De ionische eilanden maken melding dat zij de rook zien.

 

De laatste paar dagen is er bijna 400,000 hectare verbrand in heel Griekenland.

[wpcode id=”8066″]

Update: 21:30 uur

Het Universitair ziekenhuis van Alexandroupolis wordt geëvacueerd.

Er is een grote operatie aan de gang, gecoördineerd door de gezondheidsautoriteiten, om het Universitair Ziekenhuis van Alexandroupolis te evacueren , aangezien de vlammen van de grote brand die uitbrak in Dadia van Evros naderen.

Uit informatie blijkt dat het ziekenhuis niet in gevaar is en dat de evacuatie uit voorzorg is, aangezien de rook in de omgeving deze actie noodzakelijk maakt.

De ontwikkeling van de brand die afgelopen zaterdag is begonnen in dramatisch. ER valt al 1 dodelijk slachtoffer te betreuren. Het zou gaan om een emigrant die bewusteloos is gevonden. Zijn dood lijkt te zijn veroorzaakt door dampen of door de hoge thermische belasting sinds de brand woedde in het woud van Dadia.

[wpcode id=”8066″]

De vlammen zijn het dorp Avantas binnengedrongen

Volgens MEGA zijn de vlammen het dorp Avantas binnengedrongen. Het dorp is sinds vanmiddag uit voorzorg ontruimd en alleen degenen met tractoren zijn achtergebleven om brandzones te creëren.

Update: 16:20 uur

In de stad Alexandroupoli is de zon verdwenen door de dikke rook van de brand.

Volgens de laatste officiële informatie van de brandweer van de persvertegenwoordiger van het korps, Yiannis Artofio in Alexandroupoli, woedt het moeilijkste actieve front ten noorden van de nederzetting Nipsa, in de nederzettingen Dorisko en Monastiraki.

13 gemeenten zijn al ontruimd voor de veiligheid van de burgers. Er werken op dit moment 214 brandweerlieden, 11 voetgangerseenheden, 59 voertuigen, 10 vliegtuigen, 7 helikopters.

foto genomen Vanuit Xanthi, zo’n 60km verderop. Door Maria Varelas

Update: 14:50 uur

Een nachtmerrieachtige dag is aan de gang nabij de stad Alexandroupolis. Sinds maandagochtend drie vuurfronten aan de gang zijn in Boeotië, Evia en Alexandroupoli.

Kort na 14.00 uur vandaag brak er een nieuw vuurfront uit in het Kavala-district. De vlammen zijn nabij huizen en bossen, terwijl  112  evacuatieberichten en waarschuwingen heeft uitgestuurd voor de bewoners van de gebieden nabij de brandhaarden.

Volgens informatie zijn twee brandweerlieden gewond geraakt en is ook een brandweerwagen beschadigd.

 

[wpcode id=”8066″]

Origineel bericht.

Sinds zaterdag woedt er een zeer grote brand nabij de stad Alexandroupolis. Inmiddels zijn al meerdere dorpen geëvacueerd en de stad Alexandroupolis is vervuild door rook en dampen van de brand. Op dit moment sneeuwt het as in de stad. Een gebied van 5000 hectare is reeds verwoest.

Gisteren werden 70.000 inwoners geadviseerd om ramen en deuren te sluiten zodat ze de giftige dampen niet konden inademen. Het vliegverkeer is voorlopig niet stilgelegd, ondanks de dikke rook die het zicht vertroebelt. Griekse brandweerlieden zijn druk bezig om de brand onder controle te krijgen maar de wind maakt het zeer lastig.

 

Er worden brandzones gemaakt om het voortrazende vuur enigszins een halt toe te roepen, terwijl het vuur een distilleerderij en andere gebouwen nadert in het gebied tussen Loutro en Dorikos.

De heer Artopioos sprak over een enorme verdedigingslinie tot aan de luchthaven van Alexandroupoli, en voegde eraan toe dat de wind geen minuut heeft stilgestaan. Zowel de luchtmacht als de grondtroepen worden voortdurend versterkt, maar hun inspanningen worden voortdurend verbroken doordat nieuwe branden uitbreken en met behulp van de wind naar andere plaatsen worden vervoerd. Er ontstaan dus continue nieuwe brandhaarden

Er zijn 10 blusvliegtuigen en 7 helikopters actief in het gebied. Grondtroepen met 214 brandweerlieden, 10 infanterie-eenheden en 59 voertuigen zijn ter plaatse, met de hulp van sterke troepen van het leger, het Gewest en de gemeenten en vrijwilligers.