Laatste update 9 maanden geleden

Update 20-07-2023 17:30 uur

Israëlische blusvliegtuigen werden in Athene verwelkomd door de Israëlische ambassadeur in Griekenland, Noam Katz. “Het was een grote eer om het Israëlische blusvliegtuig en personeel te verwelkomen dat samen met hun Griekse tegenhangers zal werken om de branden in Griekenland te bestrijden.

De assistentie omvat twee Airtractor-vliegtuigen van het squadron voor luchtbrandbestrijding, samen met een team van vier piloten, gespecialiseerd grondpersoneel en bosbrandspecialisten, evenals bijbehorende uitrusting. De blusvliegtuigen worden begeleid door een transportvliegtuig van de Israëlische luchtmacht. Bijstand wordt verleend door het Ministerie van Nationale Veiligheid en de Israel Fire and Rescue Service.

De cijfers tot nu toe:

  • 16404 hectare verbrand
  • Meer dan 800 brandweerlieden actief
  • 270 brandweermensen uit andere landen als Polen, Roemenië, Slovakije en Israël
  • 28 vliegtuigen in de lucht
  • 18 helikopters
  • Meer dan 17.000 mensen geëvacueerd.

Klik op de kaart voor de live bosbranden in Griekenland

Update 19-07-2023 18:30 uur

De woordvoerder van de brandweer, Yiannis Artopios, zei in een update over de bosbranden die woensdag in Griekenland branden, dat sterke brandweertroepen op de grond en in de lucht het vuur bestreden dat maandag in Dervenochoria begon en zich verspreidde naar West-Attica, waaronder negen vliegtuigen en 11 helikopters, waarvan er twee de brandbestrijding coördineerden. Sterke brandweerkorpsen opereren ook tegen de natuurbrand in het Loutraki-gebied, bijgestaan door drie blusvliegtuigen en twee helikopters, waarvan er één een coördinerende rol heeft, zei hij. Zoals Artopios zei, is er donderdag een zeer hoog risico op brand voor de regio’s Attica, Boeotië, Evia, Korinthe en Argolida.

Update 19-07-2023 09:29 uur

De zorgen van de bosbranden in Griekenland zijn nog lang niet verminderd. Integendeel. In de nacht van dinsdag op woensdag hebben brandweerlieden, burgers, vrijwilligers en legertroepen de branden de hele nacht bestreden.

De situatie met de brand bij Loutraki is opnieuw bijzonder gevaarlijk geworden, aangezien er kort voor 4 uur ’s ochtends een grote opleving was en de nederzetting in gevaar brengen, die sinds dinsdagochtend is geëvacueerd.

Flinke bezorgdheid over nabije olieraffinaderij

De bezorgdheid over de uitbreiding van het front richting de Motor Oil-raffinaderijen in Aghios Theodoros blijft bestaan ​​en daarom blijft een grote brandweermacht stand-by. Voorlopig is de brand natuurlijk op “veilige” afstand, ongeveer 1 kilometer verwijderd van de licht ontvlambare Motor Oil-faciliteiten.

Sinds de vroege ochtenduren opereren naast de grondtroepen vier vliegtuigen en twee helikopters in het gebied. Die natuurlijk vanwege de wind en de dikke rookwolk een buitengewoon moeilijke missie hebben.

Hoewel de wind vanaf morgen (20/07) zal afnemen, betekent dit niet dat het risico op branden afneemt. Morgen zal het risico misschien afnemen, maar tijdens het weekend zal het erg hoog zijn’, zei de heer Giannaros (Vuurspecialist)  erop wijzend dat “de moeilijke tijden voor ons liggen.

Hier de link met video (Grieks gesproken)

Vanaf morgen verwachten de meteorologen ook weer een hittegolf met temperaturen van 43-44 graden.

Ook hebben de landen Frankrijk en Italië blusvliegtuigen naar Griekenland gestuurd om de branden helpen onder controle te krijgen dan wel niet te doven.

Update 18-07-2023 22:55 uur

De brandweerlieden, vrijwilligers, evenals de bewoners van de gebieden die niet zijn geëvacueerd, maar dicht bij de vuurfronten in Mandra liggen, worden gedwongen om nog een nacht van pijn door te brengen , aangezien de brand die gisteren om 12.00 uur in Dervenochoria uitbrak , is nog steeds woedend in een dreigende straal van vele kilometers .

credit: https://twitter.com/amna_newseng

Krachtige troepen van de brandweer zijn ingezet op de rijksweg om te voorkomen dat het vuur overslaat naar de andere kant , waarbij de vuurtongen nu het gebied rond Magoula hebben bereikt . Bovendien zijn sinds laat in de middag na een oproep van de Civiele Bescherming die een relevant bericht via 112 verspreidde, de nederzettingen Pournari, Nea Zoi en Neos Pontos geëvacueerd .

Update 18-07-2023 14:16

Terwijl het bosbrand in Dervenochoria nog steeds voor de tweede dag brandt, heeft de brandweer dinsdag uit voorzorg de evacuatie van de nederzettingen Panorama, Pournari, Paleochori en Aghios Sotiras bevolen.
De politie heeft ook opdracht gegeven om afrit 1 en 2 van de Attiki Odos-snelweg naar respectievelijk de steden Mandra en Magoula af te sluiten, terwijl ze eerder de weg Elefsina-Thiva hadden afgesloten voor alle voertuigen vanaf het knooppunt Mandra, in beide richtingen.

De bosbrand begon maandagmiddag in Panaktos, Boeotië, aan de Dervenochoria en blijft moeilijkheden opleveren.
De brandweer zei dat vijf blusvliegtuigen en vijf blushelikopters, 48 ​​brandweerauto’s met 140 brandweerlieden als bemanning en vijf grondeenheden te voet in het gebied actief waren. Het vuur in Dervenochoria verbrandde een oerwoud op een ontoegankelijke locatie terwijl er harde wind waaide in de regio.
Met betrekking tot de brand in Loutraki adviseerde de brandweer de nederzettingen Aghios Charalambos en Panorama uit voorzorg te evacueren. Het vuurfront brandde boven de locatie in Kallithea en bewoog zich in zuidzuidoostelijke richting boven de rijksweg Athene-Korinthe.

In de video hieronder welke is gemaakt om 14:55 zegt men dat er geen enkele brandweer is te zien en geen enkel blusvliegtuig in de buurt.

 

Update 18-07-2023 10:40

Het vuur in Dervenochoria blijft alles op zijn pad verbranden en de rook heeft het gebied verstikt.

In de noodmelding roept 112 bewoners op om binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten, om zich te beschermen tegen de rook.

Update 18-07-2023 07:30

Brandweerlieden hebben de hele nacht gestreden om de vier grote bosbranden die maandagmiddag uitbraken in Oost-Attica, Viotia, Loutraki en Dervenochoria onder controle te krijgen en in bedwang te houden.

Na een nacht van blussen door de grondtroepen zijn geen gewonden gevallen, maar de branden hebben aanzienlijke materiële schade aangericht. Minstens vijf nederzettingen, samen met een aantal populaire badplaatsen, in de zuidoostelijke administratieve regio Attica moesten gisteren worden geëvacueerd.

De politie heeft een onbekende persoon aangehouden op verdenking van brandstichting, meldt het Griekse nationale persbureau AMNA.

Minstens 210 brandweerlieden, bijgestaan ​​door 10 vliegtuigen en zes helikopters, probeerden urenlang de 12 kilometer lange brand in het zuidoosten van Attica onder controle te krijgen.

 

Credit: https://twitter.com/alikikaroglou

Zoals bekend werd van de brandweer, is de moeilijkste brand die in Dervenochoria . ” Het meest serieuze front is dat in Dervenochoria. Het is het moeilijkste vuur omdat het zeer groot onverbrand materiaal en zeer compact dicht bos heeft. De brand is in een ravijn. We proberen haar daar te houden ‘, zei de persvertegenwoordiger van de brandweer, plaatsvervangend brandweercommandant, Giannis Artofios en voegde eraan toe dat bij het eerste daglicht de luchtmiddelen zullen vallen.

De bewoners van het gebied kregen om middernacht een nieuw bericht van 112 om extra voorzichtig te zijn en de instructies van de autoriteiten op te volgen.

bron

 

Update: 21:45 uur

“Ondanks de oproepen en waarschuwingen, hetzij door nalatigheid of brandstichting, hadden we 81 branden”, zei de minister van Klimaatcrisis en Civiele Bescherming, Vassilis Kikilias, in zijn verklaringen over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de vuurfronten. Hij zei dat 544 brandweerlieden met 198 watervoertuigen het probeerden , terwijl 23 vliegtuigen en 18 helikopters vanuit de lucht vochten.

De strijd met de vlammen gaat door in de vuurfronten in  Loutraki en Kouvara , terwijl de situatie in Dervenochoria bijzonder zorgwekkend is , aangezien het  vuur dreigt over te slaan naar Parnitha.

De luchtoperaties stopten zodra de duisternis viel, rond 21.00 uur, en nu ligt de last van het blussen bij de grondtroepen tot het ochtendgloren.

Credit: https://twitter.com/nmas

Credit: https://twitter.com/nmas

 

klik op de kaart voor een live kaart van actieve bosbranden in Griekenland

—-

Kort voor 13.00 uur op maandag brak er brand uit in een gebied met lage begroeiing in Kouvara, Attica De brand is groot en het werd passend geacht om vanuit 112 een bericht te sturen naar de bewoners van het gebied, evenals van Kalyvia.

De titanenstrijd van de brandweer in Saronida gaat door om het vurige front dat vroeg in de middag begon in Kouvara Attica te beperken. Het beeld van de brand kort na 21.00 uur is niet bemoedigend omdat de vlammen van meters ver te zien zijn.

 

Met betrekking tot de bosbrand die ’s middags plaatsvond in Dervenochoria, wordt de brandweer voortdurend versterkt.

De persvertegenwoordiger van de brandweer, Yiannis Artophios, verklaarde ook dat morgen ook een zeer moeilijke dag zal worden wat betreft het risico op branden en, zoals hij zei, de temperaturen zullen naar verwachting 7 Beaufort bereiken.

De vertegenwoordiger van de politie, mevrouw Dimoglidou, benadrukte dat er honderden politieagenten op de fronten zijn die 141 reddingsacties hebben uitgevoerd in Kouvaras en 26 in Loutraki. Tegelijkertijd vermeldde hij dat de uitvoering van maatregelen door ELAS om inbraak en diefstal te voorkomen, gaande is.

1200 kinderen geëvacueerd in Loutraki

In de plaats Loutraki zijn deze middag 1200 kinderen geëvacueerd uit diverse vakantiekampen uit voorzorg voor de naderende bosbranden. Met name de zeer harde wind is van grote zorg voor de brandweer. Ze gaan in de grote delen van Griekenland een moeizame nacht tegemoet.

Credit foto: https://www.newsbomb.gr/