Laatste update 12 maanden geleden

Update: 24-07-2023 19:30 uur

Geen einde aan de vurige nachtmerrie voor Rhodos

De situatie met betrekking tot de branden op Rhodos blijft uit de hand lopen, aangezien de intensiteit van de wind allesbehalve een bondgenoot is van de bosbrandbestrijdingstroepen.

Op dit moment zijn er drie actieve fronten die brandweerlieden en vrijwilligers proberen te bedwingen, terwijl opflakkeringen in verschillende gebieden het blussen van de brand nog moeilijker maken. dit meld Rodiali.gr deze middag.

Met name aan het front van Platania tot Malona gaat het vuur met hoge snelheid richting het dorp en met verschillende fronten en troepen wordt in het gebied gewerkt om zijn vernietigende koers richting het dorp te voorkomen.

Het vuur in de omgeving van Gennadi en Vati brandt nog steeds genadeloos en de strijd wordt op twee plaatsen uitgevochten: onder de rivier en aan de bovenzijde op zo’n drie kilometer van het dorp Vati. En aan dit front werken de bosbrandweerkrachten hard om te voorkomen dat het vuur ontsnapt naar de twee dorpen Gennadi en Vati.

In Asklipeio veroorzaakte de brand tijdens zijn passage door het dorp, volgens een ruwe schatting, schade aan minstens tien huizen, aangezien de strijd daar ook doorgaat vanwege de constante opflakkeringen.

In Laerma, een dorp dat ook zware schade heeft opgelopen door de brand, zijn ook meerdere ernstige opflakkeringen. Op dit moment gaan de opflakkeringen door rond het dorp, evenals in andere gebieden zoals Apollona en andere.

De winden die op het eiland en in het gebied van de brand waaien, bereiken alle windkracht 7, wat de ontwikkeling van de brand op alle fronten bijzonder zorgwekkend maakt.

Melding van Ministerie van Buitenlandse zaken

De kleurcode voor de Griekse eilanden Rhodos, Corfu en Evia gaat van groen naar geel. De kleurcode voor de rest van Griekenland is groen. Op dit moment zijn er hevige bosbranden in verschillende gebieden in Griekenland. Dit is vooral het geval in het zuidoosten van het eiland Rhodos en op de eilanden Corfu en Evia. Voor Rhodos geldt de noodtoestand vanwege de groter wordende bosbranden. De situatie verandert snel. De lokale autoriteiten adviseren en roepen dringend inwoners en toeristen op het zuidoosten van het eiland Rhodos te verlaten en af te reizen naar veiliger gebied zoals het noorden van het eiland. De rooknevel kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral gezinnen met kinderen en personen met astmatische klachten lopen gezondheidsrisico’s. Houd rekening met langere reistijden door files. Ook vluchten kunnen vertraagd of geannuleerd zijn. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op en houd u zich aan de veiligheidsinstructies. Houd de lokale media goed in de gaten. De situatie kan snel veranderen. Heeft u vragen of hulp nodig? Neem contact op met de Griekse Crisis Management Unit via + 30 210 3681259+30 210 3681350.

De brand op Rhodos woedt al voor de zesde dag ongecontroleerd, terwijl de strijd van de brandweer en vrijwilligers al sinds de vroege ochtend aan de gang is. Na een nachtmerrieachtige nacht met nieuwe opflakkeringen en nieuwe evacuaties van dorpen, begonnen de vluchten van brandblusapparatuur vanuit de lucht terwijl sterke brandweertroepen en vrijwilligers zich in de frontlinie van het vuur bevonden en de strijd om het vuur te blussen voortzetten. (Foto: Ellada24.gr)

Blijf de updates volgen in ons LIVE-BLOG

Volgens het hoofdkwartier van de brandweer werden de troepen in de vroege ochtenduren versterkt. Zo waren bij zonsopgang rond 289 brandweerlieden, 42 voertuigen, 4 helikopters en drie vliegtuigen aan het werk, terwijl de operatie wordt gecoördineerd door een andere helikopter. zo meldt Rodika.

Momenteel zijn er blusoperaties gaande op drie actieve fronten: Kiotari en zuidwestelijke richting Gennadi waar grondtroepen werken om te voorkomen dat het vuur oversteekt, Apollona richting Prophet Ilias waar voortdurend opflakkeringen zijn, wordt er naar gestreefd om niet verder naar het noorden te verspreiden in de richting van het dichte bos en in het Laermon-Gadoura-gebied.

 

Tijdens de nacht kregen de inwoners van de dorpen Massari, Malona en Haraki van Rhodos het bevel deze gemeenschappen onmiddellijk te verlaten en naar de stad Rhodos te trekken. Een via verzonden bericht luidt: “Als u zich in de gebieden Massari, Malonas en Haraki bevindt, evacueer dan nu naar Rhodos stad. Bosbrand bij jou in de buurt? Volg de instructies van de autoriteiten”.

Gedurende de nacht ging het vervoer van toeristen uit de geëvacueerde gebieden naar veilige plaatsen door. Honderden toeristen werden ondergebracht in gymzalen, in schoolzalen, in conferentiecentra of hotels en schepen, terwijl de reactie van de vrijwilligers die zich naar deze plaatsen haastten om de toeristen te helpen door spullen, beddengoed enz. aan te bieden ontroerend was.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Griekenland heeft extra contactnummers beschikbaar gesteld waar alleen buitenlandse burgers de Crisis Management Unit kunnen bellen.

De nummer zijn: 00302103681259 of 00302103681350

 

Blijf de updates volgen in ons LIVE-BLOG

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door