Laatste update 12 maanden geleden

update: 26-07-2023 21:00 uur

Totaal is er al 340.000 hectare verbrand in Griekenland. De meeste hectare hiervan zijn helaas op het eiland Rhodos te betreuren.

De situatie aangaande de bosbranden op Rhodos zijn “uit de hand gelopen”.

Terwijl hevige branden het eiland Rhodos (Griekenland) al een week  teisteren , heeft het secretariaat-generaal voor civiele bescherming op woensdag 26 juli de noodtoestand uitgeroepen op het hele eiland. Volgens een bron  bij Liberation is de situatie “uit de hand gelopen” .

30.000 evacuaties

Meer dan 30.000 mensen moesten dit weekend hun huizen en hotels op het eiland Rhodos evacueren toen de brand een week geleden uitbrak en zich verspreidde naar de oevers van het groene eiland.

Meer dan 2.000 vakantiegangers verlieten het eiland op maandag 24 juli met het vliegtuig en op dinsdag 25 juli vonden er nieuwe vluchten plaats omdat verschillende vakantiemaatschappijen reizen naar Griekenland annuleerden.

Note: Bosbrandeneuropa.nl krijgt veel vragen binnen of wij weten of de reisadviezen naar Rhodos goed zijn. Wij kunnen hier geen antwoord op geven. Begeef je hiervoor naar je eigen touroperator. Zij kunnen je melden wat de actuele stand van zaken is op het eiland en diverse specifieke locaties

Honderden brandweerlieden

Griekenland wordt in de zomer vaak getroffen door bosbranden, maar de klimaatverandering zorgt voor steeds extremere temperaturen in Zuid-Europa.

Honderden Griekse brandweerlieden, geholpen door tegenhangers uit Turkije en Slowakije, waren woensdag nog bezig met het bestrijden van de vlammen.

Een megaton CO2-uitstoot veroorzaakt door de branden in Griekenland

Het klimaatobservatorium Copernicus van de Europese Unie zei woensdag dat de rookemissies van bosbranden in Griekenland de hoogste waren in deze periode in de afgelopen 21 jaar.

Bosbranden sinds 17 juli hebben tussen 1 juli en 25 juli naar schatting in totaal één megaton koolstof uitgestoten, zei hij.

Mark Parrington, senior wetenschapper bij Copernicus, merkte op dat “de huidige hittegolf die Griekenland en de Middellandse Zee treft, het risico op bosbranden heeft vergroot, wat tot uiting komt in de waargenomen hoge intensiteit van bosbranden rond de Middellandse Zee”.

In Griekenland worden brandweerlieden momenteel geconfronteerd met vier grote vuurfronten, waaronder die op het eiland Rhodos in de Egeïsche Zee in het zuidoosten van het land, waar brandweerlieden negen dagen lang de vlammen hebben bestreden.

Er blijven ook grote uitbraken actief op de eilanden Corfu , in de Ionische Zee (Noordwest) en Euboea, ten oosten van Athene, waar dinsdag drie mensen stierven .

Eind juni had de CO2-uitstoot van historische bosbranden in Canada volgens Copernicus al het jaarlijkse nationale record overschreden, waardoor de lucht werd vervuild en de opwarming van de aarde werd aangewakkerd.

Bron: Independant.fr

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door