Laatste update 9 maanden geleden

Citaat van de zojuist gehouden persconferentie door de persvertegenwoordiger van de brandweer, brandweermaarschalk Vasilios Vathrakogiannis.

Weer een moeilijke dag met 52 nieuwe branden , terwijl de brandweerkorpsen over het hele grondgebied in totaal 79 branden beheersen.

Vuurhaarden en verspreide actieve branden die tot nu toe onder controle zijn, worden momenteel gecontroleerd met sterke grond- en luchtmachten in West-Attica .

Op Rhodos hebben we te maken met heroplevingen van de brand in het bergmassief, in het midden van het eiland. 125 brandweerlieden werken met 3 groepen  en 35 voertuigen, terwijl 4 vliegtuigen en 3 helikopters zijn ingezet voor brandbestrijding vanuit de lucht.

 In Laconia komen heroplevingen van de branden veel vaker voor en in verschillende gevallen creëerden ze vuurfronten. Om ze te bestrijden zijn 75 brandweerlieden met 3 groepen en 25 voertuigen, evenals 5 vliegtuigen en 2 helikopters aan het werk.

De brand die vanmiddag uitbrak nabij Egnatia Street, ter hoogte van de Prophetis-nederzetting in Thessaloniki, is onder controle. Er zijn 50 brandweerlieden met 3 groepen infanterieafdelingen en 12 voertuigen, waaronder 10 brandweerlieden met 2 voertuigen uit Bulgarije, evenals 2 helikopters.

De taak van het blussen van de branden wordt bijgestaan ​​door de Europese brandweerlieden, die zijn ingezet via het pre-installatieprogramma van het mechanisme voor civiele bescherming van de Unie, extra troepen uit Roemenië, Polen, Slowakije en Bulgarije, terwijl 2 vliegtuigen uit Italië, 2 uit Frankrijk, 1 uit Kroatië en nog 2 uit Cyprus zijn ingezet voor brandbestrijding vanuit de lucht.

Ook wordt op bilateraal niveau bijstand verleend door Israël met 2 vliegtuigen en Jordanië met 4 helikopters.

Griekenland is blij met de komst van 2 blusvliegtuigen uit Israël. foto: https://twitter.com/GSCP_GR

De afgelopen dagen worden we geconfronteerd met een fenomeen dat de intensiteit maar ook de verspreiding van branden en nieuwe uitbraken in heel Griekenland mogelijk maakt.

Volgens voorspellingen van experts zal de situatie de komende dagen nog moeilijker worden.

Er is aangekondigd dat er voor morgen, zaterdag, een zeer hoog risico wordt voorspeld voor Attica, Centraal-Griekenland, Peloponnesos, West-Griekenland, Thessalië, Rhodos, Samos en Ikaria.

In de strijd die de Brandweerlieden voeren, helpen alle medebevoegde organen van de Civiele Bescherming voortdurend.

We stellen alles in het werk om alle actieve fronten aan te pakken met alle middelen die ons ter beschikking staan.

Hierbij vragen we de medewerking van de burgers, en tegelijkertijd doen we een beroep op iedereen om, vooral voor uw eigen veiligheid, de instructies van de autoriteiten stipt op te volgen.

Bedankt”.

Het vuur brand nog steeds op Rhodos. Al meer dan 30.000 hectare is vernietigd.

bron: fireservice.gr