Laatste update 9 maanden geleden

Na twee weken van verwoestende bosbranden die Griekenland teisterden, beginnen de branden tekenen van doven te vertonen. Brandweerlieden blijven echter alert en bestrijden opflakkeringen in het hele land.

Nu de toeristen terugstromen naar het Griekse eiland Rhodos, brengen sommige mensen hun vakantie door op lege stranden tussen verkoolde bomen en verbrand land.

De branden, aangespoord door een zinderende hittegolf die het land bedekte, veroorzaakten vorig weekend een enorme evacuatie van bewoners en toeristen op het eiland, terwijl de bossen een week lang in brand stonden.

Terwijl bosbranden het land verschroeiden, werkten toeristen en bewoners om branden in badplaatsen te blussen. Tegen vrijdag daalden de temperaturen enigszins en hielpen kalmere winden brandweerlieden de branden te bedwingen.

De cijfers

Volgens de Europese Commissie en het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek is in slechts 12 dagen in totaal 135.000 hectare verbrand in Griekenland, Italië, Algerije en Tunesië.

Bovendien meldden ze dat tot nu toe ongeveer 120.000 mensen zijn getroffen door de bosbranden in die vier landen.

De bosbranden hebben ook meer dan 20 000 ha van Natura 2000-beschermde gebieden in Italië en Griekenland getroffen. Alleen al in de maand juli is in Griekenland 3,5 miljoen ton CO2 uitgestoten als gevolg van de bosbranden.

Als je wilt weten wat de enorm belangrijke Natura 2000 inhoudt. lees dan hier alle info.

Droogte en Klimaat

Klimaatverandering maakt de wereld heter en wordt dit jaar opgeladen door het natuurlijke en cyclische El Nino-evenement, dat de Stille Oceaan opwarmt. De Middellandse Zee – van Spanje tot Turkije tot Noord-Afrika – is de afgelopen zomer ondergedompeld in recordtemperaturen. Juli is wereldwijd de warmste maand die ooit is geregistreerd, en waarschijnlijk wordt 2023 het warmste jaar.