Laatste update 9 maanden geleden

Omdat het nieuws zich snel opvolgt hebben we een Live Feed in het leven geroepen.

De bosbrand die al dagenlang woed op het vakantie eiland Rhodes is redelijk onder controle. De meeste van de branden zijn onder controle en er worden nog enkele branden die daar niet bijhouden. Maar de autoriteiten melden dat de situatie is verbeterd en dat snel alles achter de rug zal zijn.

Update 23-07-2023 12:35 uur Klik HIER voor de live feed van de Bosbranden op Rhodos

 

Update 22-07-2023 10:00 uur

Brand in Rhodos (rodiaki.gr)

Brandweerlieden en vrijwilligers bestreden de vlammen de hele nacht op Rhodos , waar de verwoestende doorgang van het vuur honderden hectaren bos verbrandde, terwijl de nederzetting Laerma ook werd geëvacueerd omdat er een grote heropleving van het front was.

Brandweerlieden, vrijwilligers, strijdkrachten, politie, boswachters, enz. zijn nog steeds in de bergachtige massa van het eiland aanwezig, terwijl de grondbrandbestrijdingstroepen naar verwachting vandaag nog meer zullen worden versterkt , met hulp van Roemenië en Slowakije .

Zoals gemeld door APE-MBE, de persvertegenwoordiger van de brandweer, adjunct-brandweercommandant Giannis Artopioos, blijft de situatie moeilijk. Op dit moment bevindt de voorkant van het vuur zich boven het dorp Laerma en beweegt zich oostwaarts naar de Gadoura-dam .

300 inwoners werden geëvacueerd – De strijdkrachten worden versterkt

Gisteren om 22.29 uur is er vanuit 112 een bericht gestuurd naar de inwoners van het dorp Laerma, om te evacueren richting Archangelos. Zoals de heer Artophios zei, werden 300 mensen die daar wonen geëvacueerd, maar het vuur drong niet door tot het dorp . Sinds de ochtend hebben luchtvaartuigen zich aangesloten bij de strijd om het vuur te blussen en te bedwingen. 173 brandweerlieden met 10 groepen voetgangerseenheden, 35 voertuigen zijn ter plaatse, terwijl 2 helikopters en 3 vliegtuigen assistentie verlenen vanuit de lucht.

300.000 hectare bos werd in de as gelegd

De regionale gouverneur van Zuid-Egeïsche Eilanden, Giorgos Hatzimarkos, sprak met  radioprogramma Real Voice 99.5 over de voortgang van de inspanningen van de brandweer en zei dat ’s nachts goed werk is geleverd door alle grondtroepen, terwijl ze bij het eerste ochtendgloren continu vliegen en water laten vallen in negen luchtvaartuigen .

De heer Hatzimarkos schat dat de omvang van het vuur zich heeft verspreid naar ongeveer 30.000 hectare en dat bossen met dichte vegetatie in de as zijn gelegd, gelukkig zonder mensenlevens of nederzettingen in gevaar te brengen, meldt dimokratiki.gr.

Bron https://www.ethnos.gr

Er is zojuist een nieuw artikel geplaatst over de bosbrand op Rhodos.
Deze kun je hier vinden. en vind Hier de persconferentie die zojuist 21-07-2023 om 17:00 uur is gegeven.

Update: 20-07-2023 17:15 uur

Op Rhodos woedt de bosbrand midden op het vakantie-eiland. De situatie is hier iets beter dan de dag ervoor, maar het onbegaanbare terrein met tot 15 meter hoge bomen bemoeilijkt bluswerkzaamheden, meldt de staatsomroep ERT.

Een hotspot bevindt zich in Salakos, een dorp met 350 inwoners aan de westkant van het eiland, 40 kilometer van de hoofdstad Rhodos-stad en zeven kilometer van de noordwestkust.

Drie dorpen en een hotel moesten worden ontruimd. Volgens de brandweer gaat het om de dorpen Eleousa, Salakou en Dimilia en een hotel in de directe omgeving. Alle plaatsen liggen in het midden van het eiland, waar al dagen een grote bosbrand woedt.

 

Update: 20-07-2023 08:15 uur

Bosbrand op Rhodos neemt af.

Voor de derde dag op rij woed de grote brand op Rhodos, onder inspanningen van de brandweer om het vuur onder controle te krijgen. Vele vrijwilligers melden zich ook met machines en watertankwagens om de brand te blussen.

Gedurende de nacht hebben de brandweerlieden en vrijwilligers gevochten om te voorkomen dat het vuur zich verspreidde, terwijl de weersomstandigheden ook hielpen. Sinds vroeg in de ochtend beginnen de blusvliegtuigen weer te helpen om vanuit de lucht water te droppen op de brandhaarden. 102 brandweerlieden met 3 groepen en voetgangerseenheden en 28 voertuigen zijn actief op Rhodos. Daarnaast assisteren 2 vliegtuigen en 3 helikopters vanuit de lucht.

Volgens Konstantinos Taraslia, loco-burgemeester van Pers en Communicatie van de gemeente Rhodos , zijn alle drie de fronten van de brand echter in remissie.

foto credit via Whatsapp naar ons gestuurd van Marvin Haesebrouck

Op het vakantie eiland Rhodos woeden 4 vuurfronten. Honderden mensen op de vlucht geslagen terwijl men zich ook voorbereid op de enorme hoge temperaturen die zullen komen.

De branden begonnen dinsdagmiddag terwijl de Griekse autoriteiten nog steeds inspanningen leveren om de branden in Attica onder controle te krijgen. De autoriteiten hebben opdracht gegeven tot de evacuatie van de dorpen Eleousa, Salakos, Dimilia en de berg Profitis Ilias, waar het Elaphos Hotel zich bevindt, aangezien het steeds moeilijker wordt om de verspreiding van de vlammen in te dammen. Volgens de Griekse krant Proto Thema zou de brand zijn begonnen op een vuilnisbelt en zich snel hebben verspreid.

Volgens rapporten uit de Zuid-Egeïsche regio, geciteerd door het Athens News Agency, woedt de brand op ten minste drie fronten uit de hand en zijn er voortdurend heroplevingen van brandhaarden terwijl de situatie als bijzonder moeilijk wordt beschouwd.

Kort na 11 uur op woensdagochtend was er een grote heropleving aan het front richting Ebmonas in het westen van het eiland, net toen drie van de zes luchtmachten die sinds de ochtend actief waren, vertrokken waren om bij te tanken. De regionale autoriteiten van de Zuid-Egeïsche Zee hebben een verklaring afgegeven voor de vordering van alle bouwmachines en waterdragers in een poging om te helpen bij de brandbestrijdingsoperaties. De civiele bescherming van de Zuid-Egeïsche regio heeft de volgende wegen afgesloten:
van Salakos naar Embonas, van Apollo naar Embonas en van Laerma naar Apollo.

Het vuur dat dinsdagmiddag begon, verspreidde zich snel toen het bos begon te branden en op twee fronten brandde tegelijk aanwezig was. Volgens lokale media verplaatst het vuur zich naar het “Stefanies”-gebied van Laermon op de noordpunt van het eiland en naar het gebied van Artamitis.

Dit is een ruig gebied met bos waar veel groen is waardoor het vuur in hoog tempo aanwakkerde.

Ervaren vrijwillige bosbrandweerlieden hebben het over een van de grootste, gevaarlijkste en moeilijkst te beheersen branden van de afgelopen jaren op Rhodos

Blusvliegtuigen begonnen vandaag opnieuw met blussen van het vuur op het Zuidoost-Egeïsche eiland Rhodos, na een onderbreking vanwege dikke rook op woensdag. De vier fronten van de natuurbrand hebben geleid tot de preventieve evacuatie van drie dorpen en van de archeologische vindplaats Ancient Kamiros vanaf woensdagmiddag. In het bijzonder, zoals vermeld tijdens de eerdere briefing door Artopoios, werden de dorpen Dimylia, Salako en Eleoussa gewaarschuwd om te evacueren via het 112 nood-sms-systeem.

Bovendien evacueerde het Archeologisch Ephoraat van de Dodekanesos bezoekers en personeel uit de plaats van het oude Kameiros, in het noordwestelijke deel van het eiland, als voorzorgsmaatregel. Kamiros is een van de drie belangrijkste archeologische vindplaatsen op het eiland, samen met Ialyssos en Lindos. Zoals de woordvoerder van de brandweer eerder op de dag zei tijdens een briefing in Athene, woedt de brand die dinsdagmiddag uitbrak voornamelijk in het midden van het eiland. Om het vuur te blussen werken 103 brandweerlieden met 3 ruwterreinteams en 28 brandweerwagens, terwijl 3 vliegtuigen en 4 helikopters vanuit de lucht helpen. De stad Rhodos zei dat het veilige ruimtes met airconditioning heeft voorbereid voor mensen die hun huis hebben moeten verlaten. Bovendien zei het dat donderdagochtend nog eens 7 brandweerwagens op Rhodos zullen arriveren om de grote brand te helpen blussen.