Het is je vast niet ontgaan. De enorme droogte, hoge temperaturen en flink wat wind van de afgelopen periode. Ondanks het natte voorjaar is de grond kurkdroog en liggen bosbranden dan wel duin en heidebranden in Nederland op de loer. In Limburg is zondag de negentiende zomerse dag gemeten van de maand juni. Het gaat om een recordaantal zomerse junidagen. Ook elders in het land heeft het al weken niet geregend. (alleen afgelopen week een druppel op een gloeiende plaat).  Onlangs hadden we nog te maken met een duinbrand in het Noord Hollandse Sint Maartensvlotburg.

Dit heeft alles te maken met een zwakke straalstroom op zo’n 10km hoogte in onze atmosfeer. Door deze zwakke straalstroom blijven hogedrukgebieden veel langer op 1 plek liggen. Het lijkt bij ons wel een stukje Zuid Europa. Voor vele mensen is dit een heerlijke gedachte, maar vroeg of laat betalen wij de prijs voor dit mooie zonnige weer. De grond is zeer droog en heeft een legio aan brandstof op de grond liggen. Een brand is hiermee zo aangewakkerd. Sigaretten weggooien, barbecueën in de natuur en open vuur is dan ook strikt noodzakelijk. Bijna alle bos, heide en duinbranden worden ontstoken door menselijk gedrag.

De brandweer kan de aantal branden in Nederland nu nog aan, maar op het moment dat er verschillende branden tegelijk ontstaan hebben we een echt probleem. Zo meld Wouter Kolff, voorzitten van het Veiligheidsberaad. Er zou meer moeten worden gedaan qua maatregelen voor de toekomst. Zo kun je denken aan meer brandgangen aanleggen in bossen en het slaan van diverse waterputten in een bosrijk gebied. Dit wordt overigens al gedaan door Staatsbosbeheer.

Nederland kent flinke seizoen verschillen. Doordat het in het voorjaar veel regent heeft de natuur de kans om flink te groeien en dus ook veel brandstof aan te maken. Als er dan in de zomermaanden weken achter elkaar geen druppel neerslag valt heb je ontzettend veel brandstof en hoeft er maar “dit” te gebeuren en de gevolgen zijn immens. De risico’s op grote bosbranden zal in de toekomst alleen maar groter worden in Nederland. We zijn tenslotte in zeer dicht bevolkt land en willen veel natuurgebieden hebben. Tevens willen we meer gaan bouwen. De bouw en vegetatie komt dus ook steeds dichter bij elkaar te liggen. Je zult er voor moeten zorgen dat je veilige zones aanbrengt. Doe je dit niet dan kan het best zo zijn dat Nederland ook met ongecontroleerde branden te maken gaat krijgen.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Bosbranden Europa is 100% Gratis. Onze vrijwilligers schrijven alle artikelen in eigen tijd. Sponsor jij ze een kopje koffie? Dat zouden zij ontzettend waarderen! Heel erg bedankt!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door