window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-7XW5D0YGP7');

Bosbranden veroorzaakt door klimaatverandering nemen toe – Spanje moet meer doen om zich voor te bereiden, zeggen experts

Door |2023-06-16T19:57:42+02:00juni 16th, 2023|Bosbranden Informatie, Bosbranden Spanje|Reacties uitgeschakeld voor Bosbranden veroorzaakt door klimaatverandering nemen toe – Spanje moet meer doen om zich voor te bereiden, zeggen experts

Laatste update 10 maanden geleden

BARCELONA, Spanje – Spanje moet meer doen om zich voor te bereiden op steeds virulentere bosbranden die worden aangewakkerd door klimaatverandering, zei een grote groep van de meest vooraanstaande natuurbrandpreventie-experts van het land donderdag. Een verklaring gesteund door 60 experts en instellingen zei dat de “steeds intensere branden ongekende ecologische en sociale gevolgen hebben.”

De experts concludeerden dat de Spaanse samenleving de noodsituaties waarmee ze waarschijnlijk zal worden geconfronteerd, moet accepteren, gezien het feit dat bosbranden in steeds heter en drogere omstandigheden op het Iberisch schiereiland vaak “niet kunnen blussen” met hun eigen middelen.

De verklaring was het resultaat van een tweedaagse bijeenkomst in maart in Madrid, georganiseerd door de Pau Costa Foundation, een non-profitorganisatie gevestigd in Barcelona die zich inzet voor brandpreventie. Bij die bijeenkomst waren deskundigen op het gebied van natuur en bosbouw aanwezig, afkomstig van de overheid, de academische wereld, ngo’s zoals Greenpeace en het WWF, en brandweerdiensten.

Ze dringen er bij Spanje op aan om het beheer van beboste gebieden uit te breiden om het opgeven van traditionele bosbouwindustrieën te compenseren en het budget voor preventie te verviervoudigen.

Slechts ongeveer 78.000 hectare of 0,3% van de Spaanse bossen, wordt momenteel beheerd, schat de stichting. De verklaring roept op om dat te verhogen tot 1%, zo’n 260.000 hectare en dat de Spaanse autoriteiten de nodige middelen vrijmaken.

Het rapport stelt een aanbevolen bedrag vast van 1 miljard euro dat Spanje zou moeten besteden aan bosbeheer, om te helpen compenseren voor het opgeven van traditioneel gebruik van beboste gebieden door lokale gemeenschappen, zoals het gebruiken van hout of brandhout.

Vorig jaar brandde zo’n 267.000 hectare af in Spanje, waardoor 2022 het ergste jaar van verwoesting door brand is sinds 1994, aldus overheidsstatistieken. Dat was drie keer het nationale gemiddelde van de afgelopen tien jaar van 94.000 hectare. Volgens de Copernicus-satellietwaarnemingsdienst van de Europese Unie was Spanje vorig jaar verantwoordelijk voor 35% van al het verbrande land in Europese bosbranden.

De autoriteiten maken zich op voor een zeer zwaar seizoen in 2023. Door de enorme droogte is het brandgevaar zeer hoog.

bron.

Ga naar de bovenkant