Laatste update 8 maanden geleden

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op het internet qua afbeeldingen of video’s van vliegtuigen die een roodachtige substantie boven een bosbrand los laten. Maar wat is nou dat rode goedje en wat doet het precies?

Brandvertragers zijn van essentieel belang bij het bestrijden van bosbranden.

Langdurige brandvertragers hebben de afgelopen 60 jaar zeer weinig innovatie gezien. Het exacte recept is aangepast, maar het primaire actieve ingrediënt, ammoniumfosfaat, is nog steeds dezelfde chemische stof waarop onze brandweerlieden momenteel vertrouwen om bosbranden op afstand te houden. Door tientallen jaren van milieuonderzoek is er veel geleerd over ammoniumfosfaat sinds het voor het eerst werd geëvalueerd op brandvertraging in de jaren 70 van de vorige eeuw. Ammoniumfosfaat is zeer giftig is voor vissen en het stimuleert algenbloei. We hebben ook geleerd dat het bij voorkeur invasieve, brandbare plantensoorten bemest. Sommigen zullen deze externaliteiten misschien bekijken en accepteren als een noodzakelijk compromis van effectief bosbrandbeheer, maar bij het bedrijf Fortress zagen ze de kans om opnieuw uit te vinden hoe we bosbranden bestrijden.

Na een uitgebreide evaluatie van potentiële chemische stoffen koos Fortress voor magnesiumchloride vanwege de superieure brandbestrijdingsmogelijkheden, de milieuvriendelijke eigenschappen en vanwege de beschikbaarheid op industriële schaal met minimale impact op het milieu.

Waar ammoniumfosfaat een aanzienlijk gebruik van grondstoffen en fossiele brandstoffen vereist om te produceren, wordt het magnesiumchloride dat we in onze brandvertragers gebruiken uit de zee geoogst met behulp van hernieuwbare zonne- en windenergie.

Zelf hydraterend

De brandvertragers trekken vocht uit de lucht en verdelen het naar de brandstof. Dit passieve hydratatiemechanisme vormt een uitzonderlijke brandstof barrière en is ook wat deze nieuwe brandvertragers duurzaam maakt.

Koelt de vlammen

Zelfs voordat verbranding plaatsvindt, reageren fortbrandvertragers op stijgende temperaturen door warmte te absorberen en water vrij te geven, waardoor wildlandbrandstoffen als bomen, struiken  effectief worden gekoeld en de kans op ontsteking wordt verlaagd.

Minder rook

Gegevens van het laboratorium hebben aangetoond dat de magnesiumchloride-oplossing de rookemissie verlaagt wanneer deze wordt toegepast op brandstoffen uit het wildland, terwijl conventionele ammoniumfosfaatbrandvertragers de rookemissie juist verhogen en meer koolstof in de lucht brengen.

In onderstaande video is te zien dat een gebied besprenkeld met de brandvertrager zelfs na bijna 100 dagen bijna niet in brand te krijgen is. Dit in vergelijking met een normaal stukje grond.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Steun Bosbranden Europa

We zijn er trots op dat we onze lezers van over de hele wereld gratis onafhankelijk, eerlijk en onbevooroordeeld nieuws kunnen bieden via onze website. Aan een artikel maken gaat veel tijd en research vooraf, of de daadwerkelijke gegevens wel kloppen zodat wij altijd de juiste informatie voor handen hebben.

Je kunt ons steunen met een bedrag – hoe klein dan ook.

(Betalen gaat veilig en betrouwbaar via je eigen bank en de beveiligde servers van Tikkie.)

Meer Bosbranden nieuws en updates ook via bosbranden Facebook of Twitter