Laatste update 11 maanden geleden

De bosbranden die met name in Zuid Europa actief zijn hebben een aantal fases die zij doorlopen waarmee de landen naar buiten toe communiceren via de diverse media.

Wij krijgen vele vragen omtrent deze fases en wat deze daadwerkelijk betekenen.
We nemen ze hier met je door.

Fase 1: ACTIEF
De brand is gesignaleerd en er worden troepen gereed gemaakt om de brand te gaan blussen. De daadwerkelijke duur van deze fase is van diverse factoren afhankelijk. De brand zal pas in de volgende fase over gaan op het moment dat het vuur zich niet meer dreigt uit te breiden en geen actieve nieuwe fronten meer heeft. Tevens speelt de wind, temperatuur en de luchtvochtigheid hier een grote rol. WEgen worden afgesloten en het kan zijn dat de elektriciteit wordt uitgeschakeld in bepaalde gebieden. Troepen worden gemobiliseerd en luchtmiddelen worden ingezet om de brand vanuit de lucht te blussen (Als de wind dat toelaat).

Fase 2: GESTABILISEERD
De brand is gestabiliseerd en de actieve brand haarden (Fronten) breiden zich niet uit. Wel is de kans groot op nieuwe uitbraken of heroplevingen van brandhaarden. Voorzichtigheid blijft hierin geboden. Dit heeft te maken met de aanwezige of de toekomstige windkracht, temperatuur en luchtvochtigheid. Blussen is nog in volle gang door grondtroepen dan wel luchtmiddelen.

Fase 3: GECONTROLEERD
De brand is onder controle en breid zich niet meer verder uit. De wind, temperatuur en luchtvochtigheid zijn afgenomen en de angst voor nieuwe uitbraken of vuurhaarden is in zijn geheel weggenomen. De zorg voor de omwonenden is weg en mensen kunnen weer gaan en staan waar zij willen. De brandweer heeft het sein Brandmeester gegeven en de brand zal snel geheel gedoofd zijn. Nablussen is hier van toepassing. De luchtmiddelen zijn niet meer nodig en alles zal vanaf de grond plaatsvinden. Afgesloten wegen worden weer vrijgegeven.

Fase 4: GEBLUST
De brand is in zijn geheel geblust en er zijn geen zichtbare vlammen dan wel brandhaarden meer. De rookontwikkeling is gestopt en er zijn geen zorgen meer dat de brand opnieuw zal uitbreken. De brandweer trekt zich in zijn geheel terug.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door