Tijdens de zomermaanden van 2023 werd een scherpe toename van het aantal verbrande gebieden geregistreerd, wat vooral het Middellandse Zeegebied trof. Gemeten naar het totale verbrande oppervlak was 2023 het vierde slechtste jaar sinds 2000.

Volgens het Advance-rapport over bosbranden in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika 2023 werd in 2023 in de EU een gebied afgebrand dat ongeveer twee keer zo groot was als Luxemburg, wat neerkomt op meer dan een half miljoen (504.002) ha . Tot nu toe zijn er in 2024 al bijna het dubbele van het gemiddelde aantal branden voor deze tijd van het jaar, maar zonder grote gevolgen in termen van verbrande gebieden.

 

 


Het rapport is gebaseerd op gegevens van het door het JRC beheerde European Forest Fire Information System (EFFIS), dat bosbranden in Europa en de aangrenzende regio’s sinds 2000 in kaart brengt.

Uit analyse van verschillende soorten vegetatie voor 2023 blijkt dat 37% van het totale verbrande gebied bedekt was met struiken en Sclerofylle vegetatie, terwijl 26% (120.000 ha) bossen waren.

De bosbranden resulteerden in ernstige schade aan het milieu en produceerden ongeveer 20 megaton (Mt) CO2-emissies – zoals geschat door EFFIS – wat overeenkomt met bijna een derde van alle emissies van de internationale luchtvaart in de EU in één jaar.

Afbeelding ter illustratie via pixabay

Het brandseizoen 2023 begon in februari en maart met meer branden dan gebruikelijk, waardoor in de EU ruim 100.000 ha afbrandde. Al in maart en mei vonden in Spanje enkele grotere branden plaats. De natuurbrandactiviteit bereikte echter pas echt een hoogtepunt in de zomermaanden, toen de brandgevaarsituatie in het Middellandse Zeegebied kritiek werd.

In 2023 vond zelfs de grootste brand plaats die ooit in Europa heeft plaatsgevonden sinds de jaren tachtig. De brand werd op 19 augustus nabij Alexandroupoli (Griekenland) ontstoken en resulteerde in een verbrand gebied van meer dan 96.000 ha, waarbij talloze menselijke slachtoffers vielen. Het optreden van dit soort ernstige natuurbranden houdt verband met zeer hoge en extreme natuurbrandgevaaromstandigheden als gevolg van de klimaatverandering

Wat laten de eerste gegevens voor 2024 zien?

In 2024 worden in veel delen van de wereld opnieuw droogte en hoge temperaturen geregistreerd die het ontstaan ​​en de verspreiding van natuurbranden kunnen bevorderen. De Copernicus Climate Change Service meldde dat februari 2024 de warmste maand ooit was en de negende opeenvolgende warmste maand. In Europa zijn in veel gebieden bosbranden geregistreerd, vooral in de bergketens in de noordelijke gebieden van het Iberisch schiereiland.

Lees het volledige artikel in het Engels via deze link.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Bosbranden Europa is 100% Gratis. Onze vrijwilligers schrijven alle artikelen in eigen tijd. Sponsor jij ze een kopje koffie? Dat zouden zij ontzettend waarderen! Heel erg bedankt!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door