Laatste update 1 maand geleden

De Commissie zal de aankoop van nieuwe brandbestrijdingsvliegtuigen financieren om de brandbestrijdingscapaciteit van rescEU, de strategische crisisreserve van het EU-mechanisme voor civiele bescherming, te vergroten. EU-geld ter waarde van € 600 miljoen wordt gebruikt om 12 nieuwe vliegtuigen te kopen, die in zes EU-lidstaten zullen worden gestationeerd: Kroatië, Frankrijk, Italië, Griekenland, Portugal en Spanje.

Deze vliegtuigen zullen in de hele Europese Unie worden gebruikt om branden te bestrijden, vooral in de moeilijke zomermaanden, wanneer levens, woningen en levensonderhoud steeds meer worden bedreigd door grootschalige bosbranden.

De aankondiging kwam toen crisiscommissaris Janez Lenarčič vandaag in Zagreb deelnam aan de ceremonie voor de ondertekening van de overeenkomst tussen de Kroatische regering en de Canadian Commercial Corporation voor de aankoop van vliegtuigen die gespecialiseerd zijn in brandbestrijding. De overeenkomst, in combinatie met de recente ondertekening van een soortgelijke overeenkomst door de Griekse regering, is een belangrijke stap in de versterking van de brandbestrijdingscapaciteit in de EU en de bescherming van EU-burgers tegen rampen.

Vijf jaar geleden heeft de Europese Commissie het EU-mechanisme voor civiele bescherming gemoderniseerd en rescEU opgericht.om burgers beter te beschermen tegen rampen en opkomende risico’s te beheersen. rescEU is opgericht als een reserve van Europese capaciteiten en bestaat uit een vloot vliegtuigen en helikopters voor brandbestrijding. rescEU wordt volledig gefinancierd door de EU.

Achtergrond

De EU zorgt voor een gecoördineerde aanpak van het voorkomen, voorbereiden en reageren op bosbranden wanneer ze de nationale interventiecapaciteit overschrijden. Als de omvang van een bosbrand groter is dan de reactiecapaciteit van een land, kan het land hulp vragen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming.. Na activering wordt het coördinatiecentrum voor noodhulp geactiveerd.van de EU coördineert en financiert de bijstand van 27 EU-lidstaten en 10 deelnemende landen (IJsland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro, Turkije, Bosnië en Herzegovina, Albanië, Moldavië en Oekraïne) via spontane aanbiedingen.

Op 25 maart 2024 tekende de Kroatische regering een overeenkomst met de Canadian Commercial Corporation voor de aankoop van het middelgrote amfibische toestel. De Griekse regering had op 24 maart een soortgelijke overeenkomst getekend met de Canadese fabrikant. Zes EU-lidstaten (Griekenland, Kroatië, Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal) zullen de nieuwe door de Commissie gefinancierde luchtbrandbestrijdingsvloot verwelkomen in het kader van rescEU.

We zijn er trots op dat we onze lezers van over de hele wereld gratis onafhankelijk, eerlijk en onbevooroordeeld nieuws kunnen bieden.
Ons toegewijde team schrijft artikelen voor Nederlandse, Belgische en buitenlandse inwoners en bezoekers van alle nationaliteiten via de website, sociale media en onze nieuwsbrief.

Wij vragen u om Bosbranden Europa te steunen door een bijdrage te leveren – hoe klein ook .
Klik op onderstaande button en steun ons.