Laatste update 12 maanden geleden

Frankrijk heeft twee vrijwillige brandweerlieden aangeklaagd voor het stichten van een aantal van de verwoestende branden die het zuiden van het land in de zomer deden wankelen.

Een van de brandweermannen is een 27-jarige man die op 24 augustus is aangehouden

De autoriteiten hebben hem ervan beschuldigd een brand te hebben gesticht die eerder deze maand 230 hectare land nabij het meer van Vouglans heeft verwoest.

Enkele van zijn collega’s woonden zijn proces bij, dat donderdag begon.

Kolonel Cyril Fournier, die samenwerkt met de brandweer en reddingsdiensten, zei dat brandstichting “het uniform bedoezeld. Er is geen sprake van enige tolerantie op dit gebied.”

De autoriteiten hebben ook een 35-jarige man gearresteerd omdat hij verschillende andere branden in de gemeente Vif zou hebben gesticht, en hij riskeert tot 15 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. Hij ontkent  tot nu toe de beschuldigingen.

Vóór deze twee mannen gaf een andere vrijwillige brandweerman toe dat hij over een periode van meerdere jaren branden had gesticht. Hij vertelde de autoriteiten dat hij werd gemotiveerd door een behoefte aan ‘sociale erkenning’ en de adrenalinestoot.

Pierre Lamothe, een psychiater die gespecialiseerd is in criminologie, zei dat een van de redenen waarom brandweerlieden zich tot brandstichting wenden, is omdat: “er vaak de behoefte is om zich onmisbaar te voelen. Men schept de mogelijkheid om een ​​redder te zijn, men wordt een held in een paar uur”.

Experts zeggen dat er verschillende signalen zijn die de autoriteiten kunnen doen vermoeden dat er brandstichting heeft plaatsgevonden, met name wanneer er meerdere branden tegelijk ontstaan.

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de autoriteiten sinds het begin van de zomer 34 brandstichters gearresteerd.

bron