Laatste update 1 jaar geleden

Het bestrijden van bosbranden is niet even een simpele rekensom of te denken dat als je er water opspuit of gooit dat de brand wordt gedoofd. Helaas is hier iets meer voor nodig. Ten eerste zijn er 3 factoren die een brand in “leven” houden.

  • Brandbare stof
  • Temperatuur/ontbrandingstemperatuur
  • Zuurstof

Het weghalen van de brandbare stof

Als je 1 van deze drie factoren wegneemt uit een brand zal een brand geen bestaansrecht meer hebben. Dikwijls worden er tijdens een bosbrand een gedeelte van de bestaande nog niet verbrande bomen gekapt. Dit zorgt ervoor dat de brandstof wordt weggenomen en dat de brand zich op deze manier niet verder kan verspreiden. Ook worden grote stukken bos soms express aangestoken. Dit vereist echter wel een hele goede weerkunde, omdat de wind hierbij een zeer grote rol speelt. Als het stuk bos wat expres in brand wordt gestoken is verbrand, heeft de naderende brand geen brandstof meer om verder te gaan. Het deel waar de brand op afkomt is immers reeds verbrand en zal de brand dus stoppen.

Het weghalen/omlaag brengen van de temperatuur en blussen

Het klinkt heel simpel, en zo is het ook. Prullenbakbrandje? Gooi er wat zand in. Vlam in de pan, doe de deksel er voorzichtig op. Als er met een normale brandweerslang niet kan worden geblust omdat deze de brand niet kan bereiken of omdat de hitte gewoonweg te hoog is, worden er blusvliegtuigen of helikopters ingezet. Deze voeren bakken met tot wel 7500 liter water per keer aan om deze vanuit de lucht over de brand heen te storten. Zij halen het water uit de nabijgelegen meren, rivieren of zee. Op deze manier wordt het vuur gedoofd en het huis nat gemaakt waardoor de brand dus zal vertragen.

Blusvliegtuig afgelopen augustus in de Ardech

Het weghalen van de zuurstof

Ook heel erg simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een blusdeken bij iemand omdoen. Je duwt hiermee de zuurstof weg en komt er niet meer onder. Een kamer waar er brand is die erg geïsoleerd is, zal de brand niet snel groot worden. De zuurstof raakt namelijk op en zal kleiner worden. Maar pas op, wanneer je de deur open doet. Dan komt er ineens bij de kleine brandje weer veel zuurstof waardoor een een ‘Backdraft’ ontstaat.

In het geval van bosbranden is het weghalen van de zuurstof onmogelijk.

Het uitlaten branden van de bosbrand

Heel af en toe wordt er voor gekozen om de brand te laten branden totdat deze is gedoofd. Dit doet men echter alleen als er 100% geen levens of gebouwen op het spel staan. Uiteraard wordt er verder gekeken dan dat. Hoe groot is de bosbrand en wat zijn de andere factoren die hierbij zouden kunnen helpen. Denk daarbij aan een ravijn, rivier of grote weg welke richting de brand naar toe gaat.

Een verbrande boom heeft zeer veel voedingsstoffen in zich zitten. Door de brand worden deze verspreid over het verbrande gedeelte en de grond is daar uiterst vruchtbaar waardoor nieuwe bomen en planten weer snel kunnen gaan groeien.

 

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door