De bosbranden die je vaak in het nieuws hoort of leest via deze website, zijn door tal van verschillende oorzaken ontstaan. Zoals je hier leest zijn er 3 factoren nodig om een bosbrand te laten ontstaan en ook weer te blussen door 1 van deze factoren weg te nemen.
Om een brand in stand te houden heb je een brandbare stof, zuurstof en een ontbrandingstemperatuur nodig. Maar om een brand te laten ontstaan heb je uiteraard ook een bron nodig. 1 van de vele gehoorde factoren is een brandende sigaret. In gebieden waar het al lange tijd niet heeft geregend, de temperatuur erg hoog is en er een wind staat is de kans op een brand zeer groot.
In deze gebieden wordt dan ook zeer afgeraden en is het zelfs vaak verboden om te barbecueën met kolen, open vuur te maken als een kampvuur en sigaretten weg te gooien.
Ook blikseminslag kan tot een bosbrand lijden. Met name in de droge gebieden waar de temperatuur erg hoog is. Men noemt dit dan ook wel warmte onweer. Warmte onweer ontstaat boven een sterk verhit aardoppervlak op een warme zomerdag en is vaak een lokaal verschijnsel. Doordat er vaak ook wind met het onweer gepaard gaat zal de brand razendsnel om zich heen grijpen. De wind kun je hier zien als katalysator (factor wat de brand heviger en intenser maakt). Dit kan tot 60 kilometer per uur gaan als de brand heuvel op gaat en een grote bosbrand is dan onvermijdelijk. Het kan zelfs zo heet worden dat nabij de bosbrand een eigen weersysteem ontstaat, welke nog meer wind met zich meebrengt en op die manier het vuur nog sneller verspreid. Vuurtornado’s zijn hier een goed voorbeeld van.
Ook stukjes glas welke achter gelaten zijn in het bos kunnen een bosbrand veroorzaken. Deze glasdeeltjes zullen op een zomers dag als vergrootglas fungeren. (Als kind heb je dit vast een keer gedaan op een stukje hout). Hierdoor kan dus brand ontstaan. Laat dus nooit glas achter in het bos.
En dan hebben we nog de Pyromaan, oftewel de vuurliefhebber. Vele bosbranden worden expres aangestoken door mensen met deze “liefde” voor vuur.