Laatste update 2 jaar geleden

De ongekende bosbranden in de Europa deze zomer hebben de grootste CO2-uitstoot in de atmosfeer gebracht sinds 2007, dit meld Copernicus volgens de nieuwe cijfers van het EU-agentschap voor klimaatmonitoring.

Natuurbrandactiviteit, aangewakkerd door hoge temperaturen, hittegolven en droogtes over het hele continent, stootte in de zomer van 2022 meer dan zes megaton koolstof uit – de hoogste cijfers in 15 jaar.

De hoge uitstoot werd veroorzaakt door de verwoestende bosbranden in Frankrijk, Spanje en Portugal.

In Frankrijk zag men meer dan 62.000 hectare afbranden, Spanje heeft sinds het begin van het jaar bijna 300.000 hectare verloren. Beide kunnen volgens de EU- emissie uitstoot naar verwachting hun hoogste uitstoot van natuurbranden in de afgelopen 20 jaar optekenen.

Slovenië, Tsjechië, Hongarije en Duitsland ondervonden ook aanzienlijke bosbranden tijdens de zomer.

In Duitsland bijvoorbeeld, hebben bosbranden 4.293 hectare verwoest – bijna het dubbele van het vorige maximum.

In totaal hebben de bosbranden in de zomer (van juni tot september) meer dan 508.260 hectare verbrand.  Voor de beeldvorming beslaat een gemiddeld voetbalveld ongeveer een hectare.

“De kans op bosbranden in Europa… was de hele zeer zorgwekkend”, zegt Mark Parrington, wetenschapper en natuurbrandexpert bij Copernicus.

De bosbranden die deze zomer in Noord-Amerika en het Amazonegebied zijn getekend, zijn ook een punt van zorg geworden voor experts. Een uitbraak van onweersbuien veroorzaakt in mei extreme bosbranden in Alaska die de gebieden in juni en begin juli hebben doen branden.

Ondertussen heeft het Amazonegebied in de eerste week van september een groei van bosbranden gezien, wat heeft geresulteerd in een groot rookgebied boven Zuid-Amerika.

De staat Amazonas, in de regio nabij Brazilië, registreerde de op een na hoogste uitstoot van CO2 in juli-augustus van de afgelopen 20 jaar (en de hoogste was 2021).

Verhoogde activiteit van bosbranden heeft niet alleen een impact op de CO2-uitstoot, de rook van het vuur zelf hebben ook luchtverontreinigende stoffen die gezondheidsproblemen kunnen verergeren. De rook van bosbranden veroorzaakt naar schatting meer dan 339.000 sterfgevallen per jaar over de hele wereld.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door