Laatste update 4 weken geleden
Het aantal extreme branden is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Deze branden kunnen zelfs hun eigen weersystemen creëren, met meerdere vuurfronten als gevolg. Naarmate de aarde verder opwarmt, zal dit probleem alleen maar verergeren. Hoewel veel huidig onderzoek zich richt op het begrijpen van deze branddreigingen, zijn cijfers en grafieken op zich niet voldoende om brandweerlieden voor te bereiden op extreme en onvoorspelbare situaties. Wat ontbreekt, is “ervaringsgerichte paraatheid”.
Daarom biedt iFire een oplossing: het laat brandweerlieden door middel van meeslepende scenario’s virtueel ervaren hoe ze op extreme branden kunnen reageren. Dit kan in een groot driedimensionaal projectietheater, maar ook op een tablet of smartphone.
Virtueel trainen op de brandlijn
iFire is voortgebouwd op iCinema’s bekroonde systeem iCasts, dat sinds 2008 wordt gebruikt om mijnwerkers te trainen in het herkennen van bekende gevaren nog vóór ze ondergronds gaan. Dat systeem heeft geleid tot een sterke daling in ernstige ongevallen op Australische mijnlocaties.
iFire past een vergelijkbare methode toe, waarbij wiskundige modellen van echte branden (aangeleverd door het onderzoeksinstituut CSIRO’s Data61), geavanceerde visualisatietechnieken en kunstmatige intelligentie (AI) worden gecombineerd om drie realistische scenario’s te simuleren:
- een dennenplantagebrand
- een grasbrand
- de Bridger-Foothills-brand in de VS (2020)
Brandweerteams bevinden zich letterlijk midden in het gesimuleerde brandgebied. Ze kunnen de brand vanuit elk perspectief bekijken — vanuit de lucht of op de grond — en actief ingrijpen.
Belangrijk is dat deze scenario’s niet statisch zijn. Hulpdiensten kunnen variabelen aanpassen, zoals luchttemperatuur of windrichting, om te zien hoe dit het vuurgedrag in real time beïnvloedt. Zo leren ze risico’s beter inschatten en kunnen ze cruciale beslissingen oefenen voordat ze in echte crisissituaties terechtkomen.
Klaar voor de praktijk
iFire wordt inmiddels al gebruikt. Zo is het geïnstalleerd in het Emergency Services Academy van Fire and Rescue NSW in Sydney, waar een 130 graden, driedimensionaal bioscoopscherm is geplaatst. Samen met Fire and Rescue NSW ontwikkelt de Universiteit van New South Wales trainingsmodules waarin brandweerlieden leren hoe ze in onvoorspelbare situaties alert en besluitvaardig kunnen handelen. De ontwikkelaars werken daarnaast aan een nog geavanceerder AI-systeem dat onvoorziene patronen in vuurgedrag leert herkennen, zodat de simulaties nog realistischer en preciezer worden.
Op lange termijn is het doel dat brandweerlieden overal — via een tablet of slim scherm — een realistisch toekomstscenario van een brand kunnen ervaren. Hoewel dit minder meeslepend is dan een volledige theatersimulatie, biedt het in het veld waardevolle ondersteuning bij het maken van tactische en strategische keuzes. Hoewel iFire speciaal is ontwikkeld voor brandweerlieden, kan de technologie eenvoudig worden aangepast voor andere noodsituaties, zoals overstromingen of aardbevingen. Zo zou het ook andere hulpdiensten kunnen helpen om zich beter voor te bereiden op de steeds extremere natuurrampen van de toekomst.
