Laatste update 9 maanden geleden

Blikseminslag behoort tot de factoren die een bosbrand ontsteken. Veelal is de plek van de beginnende bosbrand dan zeer lastig te bereiken voor brandweerlieden en worden er direct blushelikopters ingezet om een nauwkeurige waterbom te droppen boven de ontstane brand.

Afgelopen juni was het in Malaga raak door een overtrekkend onweer waarbij een bosbrand snel was gemaakt. Ter informatie; in Canada en Alaska wordt maar liefst 90% van de bosbranden veroorzaakt door blikseminslag. Dit is in Europa een heel stuk lager en ligt onder de 10%.

Gisteren werd in  Spanje in het Torcal del Lobo gebied een boom geraakt. (Zie foto’s hieronder) Veelal brand de boom intern van binnen en kan er onmogelijk bij de brandhaard gekomen worden. Als men bij de desbetreffende boom kan komen wordt deze direct gekapt en geblust zodat deze brand niet over kan slaan op andere bomen. Als er maar een beetje wind staat is dit een nijpende situatie aangezien de brandende deeltjes die vrijkomen het bos in kunnen waaien en zodoende een grote bosbrand kunnen veroorzaken.

Fotocredit: https://twitter.com/Plan_INFOCA