Laatste update 12 maanden geleden

Wat is Natura 2000?

Natura 2000 is een netwerk van beschermende natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie.
Het omvat meer dan 27.000 gebieden en bestrijken samen een oppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante kilometer. In Natura 2000 gebieden worden dier en plantensoorten die in Europa bedreigd zijn/worden beschermd, evenals hun natuurlijke leefomgeving om de biodiversiteit te behouden.

Branden kennen geen grenzen

Bosbranden houden geen rekening met welk gebied beter niet aangetast kan worden vanwege de biodiversiteit. In 2022 was het een rampjaar voor de gebieden in Natura 2000. EFFIS (European Forrest Fire Information System) observeerde in 2022 in 26 van de 27 Europese landen bosbranden (alles behalve Luxemburg). Meer dan 837.000 ha werd er verwoest. Dat is 86% meer dan in 2021 (450.000 ha). In totaal een gebied ter grootte van Half Nederland!

 

Vooruitblik

Afgelopen jaar waren de landen Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië en Griekenland het hardst getroffen.
Maarliefst 44% van deze branden kwam voor in Natura 2000 gebieden. De afgelopen maanden zijn enorm droog verlopen. Vissen die moesten worden gered in Spanje door de droogte, in sommige regio’s al 36 maanden de neerslaghoeveelheid onder het gemiddelde, reservoirs die nog maar tot de helft zijn gevuld en april een droge maand. In Italië de waterstand in Gardameer erg laag en water wordt gerantsoeneerd in de Pyreneeën. Eigenlijk zegt bovenstaande alles al. Er staat de Natura 2000 gebieden een lastige en onvoorspelbare tijd te wachten. Laten we hopen dat 2023 niet de boeken in gaat met een record aan bosbranden. Laten we hopen dat de natuurlijke habitats en de daarin behorende dieren en planten een prettig seizoen mogen krijgen, en hen en ons veel ellende bespaard blijft.

 

Hoofdfoto:
Matthis Volquardsen