Laatste update 2 jaar geleden

Bosbranden zijn niet altijd slecht. Het wordt pas echt een groot probleem wanneer het in de buurt van mensen komt. Natuurbranden kunnen in principe nuttig zijn voor het voortbestaan van het bos. Door een bosbrand komt een volgegroeid stuk van het bos weer vrij. De voedingsstoffen die opgeslagen zitten in ‘dood hout’ komen weer vrij en gaat met de as mee de grond in waardoor deze weer vruchtbaar wordt. Hierdoor ontkiemen zich alweer redelijk snel nieuwe planten en bomen.

Er zijn zelfs boomsoorten en planten soorten die alleen kunnen bestaan omdat er juist bosbranden zijn. Sommige eucalyptus bomen in Australië hebben zaden bij zich die zich pas laten zien bij hele hoge temperaturen die door moeder natuur zelf niet zo hoog te krijgen zijn. Bij deze soort is het zelfs noodzakelijk om te overleven dat de zaden deels verbranden om vrij te komen en de zaden op de grond vallen.

Bomen als brandvertragers

Hieronder zie je de schade die achtergelaten was na een enorme brand in 2012 bij de stad valencia. Met één klein stuk wat totaal niet verbrand is. Hoe kan dit?

Hier zien we de kracht van de Italiaanse Cypres. In deze boom zit heel erg veel vocht waardoor deze boom 7x minder snel brand dan andere soorten en de brand vertraagd. Een naaldboom daarentegen brand zeer snel omdat er ten eerste veel hars in zit. Ten tweede is een dennenbos vaak warm en droog waardoor een brand zich gemakkelijk kan verplaatsen.

Maar ook onze kastanjebomen, Iepen en Eiken doen het zeer goed als brandvertragers. Tijdens de duinbrand in Schoorl in 2009 waar ongeveer 150 ha verwoest werd, was één van de redenen waardoor de brand niet verder richting het dorp kwam, doordat er een loofbomenbos tussen stond.

Hooplijnen oftewel Brandgangen

Bosbranden kun je haast niet voorkomen. Wel kunnen we er rekening mee houden. Je ziet wel eens brede stroken door een bos waar gras groeit, of niets. Dit is bewust gedaan. Deze brede paden worden brandgangen of hooplijnen genoemd. Dit om te voorkomen dat de brand door raast. Zie het als een dominosteen die uit een reeks wordt weggehaald. De steentjes stoppen met vallen.

Brand begint bijna altijd op de grond. Maar wanneer hij via de hoge grassen en struiken naar de toppen van de bomen kan komen wordt het heel lastig om de brand onder controle te krijgen. Daarom moet er zeker voor gezorgd worden dat bossen ‘opgeschoond’ worden en dat de juiste bomen worden gekozen wanneer er weer herplant wordt.  Zelfs dan kun je het niet helemaal voorkomen. Maar het risico kun je zeker naar beneden halen. En natuurlijk zelf uiterst voorzichtig zijn wanneer het al een tijd droog is en je je in een bos begeeft.

Hoofdfoto via: Medditeraneo