Laatste update 9 maanden geleden

De Siciliaanse regio heeft zichzelf uitgerust met gereedschappen die tijdens de hete eilandzomers niet kunnen worden gebruikt.

Een aankoop die – zoals verteld door Il Fatto Quotidiano – dateert uit 2021, toen Sicilië werd geleid door Nello Musumeci , nu FDI-minister voor civiele bescherming . Een investering van bijna 230 duizend euro , in ruil voor 88 drones , de bijbehorende verzekering, de kosten van de cursussen om de mannen van het Forestry Corps op te leiden voor het gebruik.

De drones zouden ingezet worden voor branddetectie en informatie verzameling. 70 drones zouden worden gebruikt voor monitoring in de regio Palermo.

Drones nauwelijks inzetbaar in hete zomer

wel nu, om de branden te detecteren en bestrijden kunnen deze drones niet vliegen bij een windkracht van 5 Beaufort. In Nederland spreken we van ‘vrij krachtig’. Hier moet je aan denken aan ongeveer een windsnelheid van 29-38 km/u.

Hiernaast kunnen de drones niet gebruikt worden wanneer de buitentemperaturen 40 graden plus zijn. En dan te bedenken dat de maximale gemeten temperatuur op Sicilië in de zomer van 2021 – dat wil zeggen toen de drones werden gekocht – 48,8 graden was. En daarna ging het niet veel beter: inderdaad, tijdens de branden van afgelopen dagen werd het eiland geteisterd door harde wind en een temperatuur van ongeveer 45 graden. Een toestand waarin bijna alle drones die waren aangeschaft om branden te voorkomen niet konden worden gebruikt.

De drones kunnen wel vliegen overigens tot 10 graden onder nul. Een temperatuur die vrij zelden voorkomt op Sicilië.