Laatste update 1 jaar geleden

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin onthulde de grote lijnen van zijn plan om de bosbranden te bestrijden voor de zomer van 2023. Op het eiland moet een extra helikopter worden ingezet, in afwachting van wellicht meer personele middelen.

Terwijl de zonnige dagen snel naderen en Corsica zorgvuldig zijn regendruppels telt, kondigde de minister van Binnenlandse Zaken de implementatie aan van “ongekende” middelen om bosbranden te bestrijden voor de zomer van 2023. “ We zijn voornemens veel geld te besteden om het aantal machines dat de branden komt blussen te vergroten. Hetzij door de aankoop van vliegtuigen, hetzij door de aankoop of huur van helikopters” , aldus Gérald Darmanin. Tegen het begin van de zomer zouden in totaal 500 brandweerlieden en 9 extra vliegtuigen/helikopters de gelederen moeten versterken. Maar zal Corsica er baat bij hebben?

afbeelding ter illustratie

Volgens het door de minister onthulde plan zullen vanaf 1 juli twee Canadairs op het eiland worden gedetacheerd, evenals twee waterbommenwerperhelikopters, die in Corte zullen worden gestationeerd. “Als we die hebben, wordt het één zwaardere helikopter dan vorig jaar ”, analyseert Hyacinthe Vanni, voorzitter van SDIS 2B . “Maar het is nog steeds minder dan wat we een paar jaar geleden hadden. Eerder hadden we nog twee Trackers op Corsica. Concreet zijn deze machines op het eiland bij voorrang bestemd voor lokale interventies, gezien het aanzienlijke risico dat daar is vastgesteld. “Ze kunnen indien nodig elders andere operaties uitvoeren, maar ze krijgen voorrang voor Corsica.

We hebben het hele jaar door middelen nodig

Een andere vraag blijft: zijn deze middelen voldoende, aangezien de komende maanden bijzonder spannend beloven, zeker als ze in de voetsporen treden van de zomer van 2022. Het jaar 2022 ging gekenmerkt door zeer grote branden. Voor Hyacinthe Vanni is het antwoord duidelijk:
“we zijn blij met wat we hebben, maar we hebben nog veel meer nodig”. “En bovenal zouden we het hele jaar door middelen nodig hebben, en niet alleen in de zomer. Voor ons is er geen seizoen meer, we worden zowel in de winter als in de zomer getroffen door grote branden.
Over dit onderwerp daagde de Corsicaanse senator Jean-Jacques Panunzi ook de regering uit tijdens de ochtendsessie van donderdag 13 april in het Luxemburgs paleis  .“Tot op heden heeft de civiele veiligheid een verouderende vloot van elf vliegtuigen al deze vliegtuigen staan gegroepeerd in Nîmes, dus iets verder van Corsica verwijderd dan toen ze in Marseille waren gestationeerd (…) De aantasting van het klimaat rechtvaardigt het regionaliseren van de vliegtuigen zodat deze sneller op plek van bestemming kunnen arriveren.

We wachten op de verdelingen van de zuidelijke zone

Aan de kant van de SDIS van Haute-Corse hopen ambtenaren ook extra personeel voor de zomer te krijgen.  “Er waren gesprekken begonnen over een territoriale colonne, dat is een grondversterking” , hervat Hyacinthe Vanni. “Op dit moment is het apparaat niet gevalideerd, we wachten op de distributies van de zuidelijke zone, waar we deel van uitmaken.
De hoop is gegrond, vooral omdat het ministerie in zijn persbericht aankondigde dat  “het aantal versterkingseenheden zal worden verhoogd tot 51 (tegenover 44 op het hoogtepunt van het seizoen 2022). Ze zijn elk uitgerust met een commando- en ondersteuningsvoertuig en drie interventiegroepen voor bosbranden (GIFF), die 70 brandweerlieden vertegenwoordigen. » 
We wachten af of dit ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.