Laatste update 2 jaar geleden

13 jaar geleden is het alweer dat een grote bosbrand woedde in de Schoorlse duinen in Noord Holland waarbij 550 mensen hun huis en haard moesten verlaten. Wat als een kleine duinbrand starten, ontspoorde zich als een zeer grote brand die de inwoners van het dorp Schoorl niet snel zullen vergeten.

De zomer van 2009 staat te boek als 1 van de zonnigste ooit in het land, maar dus ook 1 van de droogste. Het is 28 augustus en de zomer loopt op zijn einde.

Verschillende brandhaarden werden dan ook de dag en avond van 28 augustus met hand en tand geblust. Dit was niet eenvoudig waardoor zelfs de brandweer werd ingesloten door het razendsnelle verspreidende vuur. Door de harde wind kon het vuur zich snel verspreiden, en werd er al snel gesproken over zogenaamd vliegvuur.

De Roetroute

De Roetroute is een wandeling door het deel van de Schoorlse Duinen waar enkele jaren geleden een natuurbrand woedde en de natuur zich nu langzaam weer herstelt. Zelf hebben wij deze route meermaals gewandeld en het is zeer bijzonder om te zien hoe de natuur zich weer heeft hersteld. Er bekruipt je een overweldigend gevoel van de grote brand die daar heeft huisgehouden. Sommige bomen hebben aan de onderzijde nog steeds het zwarte roet op zich zitten.

Vanaf het bezoekerscentrum in Schoorl kun je direct de route 25 pakken, welke een lengte heeft van circa 5km. De route is niet geschikt om met de hond te gaan lopen.

Vandaag zijn we een rondje gaan fietsen in Schoorl. Zie hieronder de foto’s van het toen verbrande gebied.