Laatste update 2 jaar geleden

Een natuurbrand bedreigt verschillende dorpen in Noord-Portugal terwijl het land zich voorbereidt op meer hittegolftemperaturen.

De brand in het dorp Samardã, Vila Real, nadert een restaurant, benzinestation en enkele huizen, zeggen de autoriteiten voor civiele bescherming. Het land in staat van paraatheid is gebracht vanwege de “verergering van het risico op plattelandsbranden” en de stijging van de temperaturen. Weken van branden hebben meer dan 28.000 hectare verwoest in de bergen van Serra da Estrela.

Ondertussen laaide zondagmiddag opnieuw een brand op in Ourém, centraal Portugal, die onder controle is. Zo’n 450 hulpverleners zijn bezig met het bestrijden van de brand. De situatie leidde tot de sluiting van een spoorlijn, waardoor ongeveer 1.600 passagiers strandden op stations en moesten wachten op bussen die het gebied verlieten.

Spanje verklaart ‘natuurramp’

Maandag heeft de Spaanse regering de staat van natuurramp uitgeroepen en beloofd economische hulp te verlenen aan de gebieden die deze zomer zijn getroffen door de bosbranden. Volgens het European Forest Fire Information System (EFFIS) heeft Spanje sinds het begin van het jaar bijna 400 bosbranden meegemaakt die 287.000 hectare hebben verwoest. Het getroffen gebied is meer dan drie keer zo groot als vorig jaar.

Tijdens een bezoek aan Bejís bevestigde premier Pedro Sanchez dat de toestand van een natuurramp ter goedkeuring was voorgelegd.

“Helaas vertelt de wetenschap ons dat de komende zomers nog hogere temperaturen zullen hebben. We worden daarom geconfronteerd met een klimaatnoodsituatie”, zei hij.

Bejís werd vorige week getroffen door een enorme brand die uiteindelijk onder controle werd gebracht na het verwoesten van meer dan 17.500 hectare bos, wat leidde tot de evacuatie van 2.200 mensen.

bron: euronews