Laatste update 8 maanden geleden

Update: 09-08-2023 12:00 uur

De brand die sinds zaterdag woedt in Odemira is onder controle. De informatie wordt doorgegeven aan Renaissance door een bron van de brandweer en wordt bevestigd door de website van de National Authority for Emergency and Civil Protection. Nog voordat de brand onder controle was, legde de burgemeester van Aljezur, José Gonçalves, uit dat de afgelopen nacht “zeer complex” was geweest en gaf hij toe dat er volgens de aanwijzingen van de brandweerlieden hoop was dat de situatie snel onder controle zou zijn.

“De zaken zijn in feite meer gestabiliseerd, gecontroleerd en we hopen dat onze burgers vandaag effectief op de een of andere manier kunnen rusten in de zin dat de zaken voor eens en voor altijd worden gecontroleerd”, legde hij uit.

Update: 09-08-2023 11:00 uur

Het werk van de brandweerlieden dat gisteravond is uitgevoerd om de landelijke brand te bestrijden die de bevolking in Odemira, Aljezur en Monchique sinds afgelopen zaterdag op de been houdt, lijkt een “stabilisatie van de brandperimeter” mogelijk te hebben gemaakt, aldus de Civiele Bescherming vanmorgen. Er zijn nog twee kritieke punten van zorg.

De regionale noodhulp- en civiele beschermingscommandant van de Alentejo, José Ribeiro, vertelde tijdens een briefing: “We handhaven twee kritieke punten: één in het noorden, in het Defeira-gebied, dat veel zorgen wekt, en ook in het zuiden, aan de voorzijde. Monchiqué“.

Deze twee punten van de brand die begon in Baiona, in de parochie van São Teotónio, “zullen de hele dag veel aandacht en inspanning vergen van brandweerlieden”, zei hij, benadrukkend dat de voorspelling is voor aanhoudend hoge temperaturen en wind. Ribeiro voegde eraan toe dat, na de bluswerkzaamheden van gisteren, die prioriteit gaven aan de verdediging van de bevolking, de strategie van vandaag “meer gericht zal zijn op het onderdrukken van het vuur zelf”.

 

Het goede nieuws is dat de brand die maandag uitbrak in de wijk Bordeira in Aljezur al onder controle is gebracht.

De wind zou vandaag naar het zuiden moeten draaien, wat in het voordeel van Aljezur en Monchique werkt, en Odemira in grote mate ook helpt, aangezien de vlammen zullen worden teruggeduwd op land dat al verbrand is.

Er kan nog veel meer gebeuren in de loop van deze middag. Maar de ‘stemming‘ is op de een of andere manier positiever en het aantal brandweerlieden loopt op tot 900 (vervolgens nog verder versterkt tot meer dan 1.000), ondersteund door meer dan 300 brandweerwagens en 10 luchtmiddelen.

Update: 09-08-2023 07:30 uur

De landelijke brand die zaterdag in Odemira uitbrak, heeft al 10.000 hectare bereikt, waardoor twee fronten aan het begin van de avond actief bleven en de autoriteiten gedwongen werden een omtrek van 50 kilometer te bestrijken, aldus Civiele Bescherming.

Tijdens een persconferentie gisteravond om 19.30 uur op de commandopost in São Teotónio – het deel waar de brand uitbrak, in het Baiona-gebied -, zo legde de regionale commandant van Noodhulp en Civiele Bescherming van de Algarve, Vitor Vaz Pinto uit, dat het noordelijke front, in Odemira (Alentejaans district van Beja), geen ernstige problemen oplevert.

Het zuidelijke front biedt nog twee zorgwekkende situaties, op de kruising met de Algarve-gemeenten Aljezur en Monchique (district Faro).

Als het goed is gaat de luchtvochtigheid vandaag en de komende dagen omhoog wat het vergemakkelijkt om de brand te controleren.

De bosbrand, die uitbrak nabij het Portugese stadje Odemira, is “niet te blussen”. Terwijl de autoriteiten tot nu toe 19 dorpen hebben geëvacueerd, werd aangekondigd dat 9 brandweerlieden gewond raakten bij de brand.

Portugal in het zuidwesten van Europa kampt met bosbranden tijdens de derde hittegolf van het jaar De bosbrand, die zaterdag uitbrak in de buurt van de stad Odemira, in het zuiden van de hoofdstad Lissabon en aan de westkust van Portugal, verplaatste zich naar het zuiden, richting het binnenland van de Algarve, de belangrijkste toeristische regio van het land. Terwijl tot nu toe ongeveer 6.700 hectare land in de as is gelegd, zijn in totaal 19 dorpen, 4 accommodaties en een kampeerterrein geëvacueerd. Meer dan 1.400 mensen werden geëvacueerd. 9 brandweerlieden raakten gewond bij de bluswerkzaamheden waarbij ongeveer 800 personeelsleden betrokken waren. De burgemeester van Odemira, Helder Guerreiro, zei dat de situatie “kritiek, moeilijk en complex” is.

De bosbrand die nog steeds woedt in Odemira, Alentejo, dwong 1400 mensen hun huizen te verlaten. Harde wind en hoge temperaturen zijn de belangrijkste vijanden van honderden brandweerlieden die de vlammen bestrijden die afgelopen zaterdag uitbraken.

De eerste dagen van augustus zijn al goed voor meer dan de helft van het gebied dat in 2023 in brand is gestoken in Portugal. Duizenden brandweerlieden bestreden deze dinsdagochtend vroeg de drie belangrijkste aanhoudende branden voor de autoriteiten – in Odemira, Cinfães en Leiria, volgens de Nationale Autoriteit voor noodgevallen en civiele bescherming (ANEPC).

Voorlopige gegevens van het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer (IPMA) geven aan dat op maandag de maximumtemperatuur van het jaar werd bereikt in Santarém , met 46,4 graden Celsius, hoger dan de waarde van 43,6 die op zondag in Mértola werd bereikt. Voor deze dinsdag voorspelde het instituut een temperatuurdaling, beginnend aan de kust, die de districten Lissabon, Leiria, Aveiro en in het zuiden beslaat. Voor de binnenlanden worden echter nog steeds hoge temperatuurwaarden

temperaturen van vandaag 08-08-2023

WEGEN AFGESLOTEN VOOR VERKEER

Ook delen van de snelweg A1 en enkele wegen tussen Lissabon en Porto waren afgesloten voor het verkeer vanwege branden in andere delen van het land. Er werden 16 blusvliegtuigen naar het gebied gestuurd voor bluswerkzaamheden.
De meeste delen van het Iberisch schiereiland, waaronder Portugal, zullen deze week naar verwachting de 40 graden Celsius overschrijden.

Fotocredit: https://24.sapo.pt/

Bosbrandeneuropa.nl bestaat uit vrijwilligers. Iedere dag zijn zij voor jullie het nieuws aan het zoeken over de bosbranden die woeden in met name Zuid Europa. Dit doen zij in hun vrije uurtje of als ze even tijd hebben tussen hun dagelijkse werkzaamheden door.

Aan een artikel maken gaat veel tijd aan vooraf en research, of de daadwerkelijke gegevens wel kloppen en zij niet de verkeerde informatie met de bezoekers delen.

Doneer een bedrag naar keuze voor een kop koffie, (of met iets lekkers ;) ) door onderstaande afbeelding te scannen met je mobiel. (Dus even je laptop openen en scannen) Zij kunnen dit zeker gebruiken en waarderen dit ontzettend! Namens BosbrandenEuropa.nl heel erg bedankt!

(Betalen gaat veilig en betrouwbaar via je eigen bank en de beveiligde servers van Tikkie.)

Meer Bosbranden nieuws en updates ook via bosbranden Facebook of Twitter