Laatste update 1 jaar geleden

Meer dan 440 brandweerlieden gaan vanochtend door met het bestrijden van een natuurbrand die zondag uitbrak in Samardã (Vila Real) in het Alvão-gebergte. “De brand blijft actief, met drie fronten, hoewel de meest zorgwekkende brand is die zich ontwikkelt op de top van Alvão”, zegt Miguel Fonseca, districtscommandant van reddingsoperaties in Vila Real. De ochtendupdate werd om 08:00 uur gedaan op een commandopost in de buurt van het dorp Benagouro, waar Fonseca zei dat een van de fronten bijna volledig onder controle is, terwijl een ander in Vila Pouco de Aguiar ook wordt ‘geconsolideerd’. Maar dit betekent niet dat het ergste voorbij is. “We verwachten een gecompliceerde dag, omdat het gebied van de brand erg groot is en er veel hotspots zijn”, benadrukte de districtscommandant. Hij voegde eraan toe dat blusvliegtuigen vanmorgen een “belangrijk stuk zullen zijn om het werk op de grond te versterken” om de twee minder zorgwekkende fronten uit te schakelen en het front aan te pakken dat nog steeds “actief blijft”. Vijf vliegtuigen zullen vanochtend worden ingezet om de brand te bestrijden, die al meer dan 24 uur actief is en al een enorm bosgebied heeft verwoest en die zondag verschillende dorpen in gevaar heeft gebracht.

Copyright AFP

Sinds het begin van het jaar is bijna 94.000 hectare in rook opgegaan. Dat is de grootste oppervlakte sinds de branden uit 2017, toen honderd mensen stierven. Dat zegt het Instituut voor Natuurbehoud en Bossen. Een bosbrand in het natuurpark Serra da Estrela, een bergachtige regio in het centrum van Portugal, besloeg de afgelopen weken meer dan 28.000 hectare. Vorige week woensdag was de brand onder controle.

Portugal kampt met een derde hittegolf sinds begin juli. Maandag en dinsdag voorziet het Portugees meteorologisch instituut temperaturen tot veertig graden Celsius in het binnenland. Het is al een uitzonderlijk droog jaar geweest voor Portugal. Vorige maand noteerde het land de warmste julimaand in bijna honderd jaar tijd. Volgens wetenschappers verhoogt de klimaatsopwarming de kans op hittegolven, droogte en branden.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door