Laatste update 2 jaar geleden

LISSABON: Bosbranden in Portugal hebben dit jaar meer dan 104.000 hectare (257.000 acres) land verteerd, zei een officiële schatting woensdag, de grootste vernietiging in vijf jaar, aangezien het land te kampen heeft met uitzonderlijke hittegolven.

Volgens een rapport van het Instituut voor het behoud van de natuur en de bossen is het het grootste gebied dat is verwoest sinds de dodelijke branden van 2017, toen een reeks branden tientallen levens kostte. Woensdag waren brandweerlieden nog bezig met het bestrijden van vlammen in de regio Vila Real, in het uiterste noorden van het land.

Maar commandant van de civiele bescherming Miguel Fonseca, die de reddingsoperaties coördineert, zei tegen verslaggevers dat de brand “praktisch onder controle” was.

Twee Canadair-waterbommenwerpers die door Griekenland zijn gestuurd in het kader van een EU-breed steunmechanisme voor civiele bescherming, hebben de brandweer geholpen.

Een nationale waarschuwing werd dinsdag niet na middernacht verlengd, “dankzij een aanzienlijke verbetering” in de meteorologische omstandigheden, zei minister van Binnenlandse Zaken Jose Luis Carneiro maandag na een ontmoeting met de civiele beschermingsdiensten.

De regering heeft zondag de staat van paraatheid uitgeroepen nadat ze een verhoogd risico op plattelandsbranden had vastgesteld tussen zondag en dinsdag te midden van stijgende temperaturen en een aanhoudende ernstige droogte.

Experts zeggen dat klimaatverandering als gevolg van menselijke activiteit de intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, droogtes en bosbranden, verhoogt.

Portugal beleefde de heetste juli in bijna een eeuw en honderden brandweerlieden werden opgeroepen om eerder deze maand een ernstige brand ten noorden van Lissabon te bestrijden.

Afgelopen woensdag werd een brand die meer dan 25.000 hectare land in het door UNESCO beschermde centrale bergachtige gebied van Serra da Estrela had verbrand, eindelijk geblust.

Bron: AFP / Dailysun

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door