Laatste update 3 weken geleden

Aanstaande zondag wordt het landelijke brandbestrijdingssysteem in Portugal voor de tweede keer dit jaar opgeschaald. Momenteel zijn er 9.745 manschappen en 65 luchtmachteenheden permanent operationeel op de grond. Deze aantallen zullen gedurende juni verder toenemen.

Deze inzet maakt deel uit van het zogenoemde ‘Charlie-niveau’, dat loopt tot 30 juni, en vormt de tweede grote versterkingsfase van het jaar. De ingezette teams – in totaal 1.983 – beschikken over 2.048 voertuigen en worden ondersteund door maximaal 76 luchtmiddelen, conform de Nationale Operationele Richtlijn (DON), die het Speciale Apparaat voor de Bestrijding van Plattelandsbranden (DECIR) aanstuurt.

Gedurende deze periode kan de capaciteit snel worden opgeschaald indien nodig. DECIR beschikt over de mogelijkheid om binnen 24 uur extra eenheden te mobiliseren. In dat geval stijgt de totale inzetbaarheid naar 13.243 manschappen, verdeeld over 2.243 teams met 2.922 voertuigen.

De betrokken hulpverleners zijn hoofdzakelijk vrijwillige brandweerlieden, militairen van de Nationale Republikeinse Garde (GNR) en specialisten van het Instituut voor Natuurbehoud en Bossen (ICNF), waaronder boswachters en bosbrandbestrijders.

De geplande luchtmiddelen voor deze fase zullen in de loop van juni volledig operationeel zijn. Een bron uit de sector meldt dat op dit moment 65 van de 76 voorziene vliegtuigen inzetbaar zijn; voor de resterende 11 toestellen is nog administratieve afronding nodig.

In 2025 zijn de criteria voor het tellen van betrokken personeel gewijzigd, waardoor een vergelijking met voorgaande jaren niet mogelijk is. Zo omvat de huidige richtlijn enkel nog daadwerkelijk inzetbare en mobiliseerbare middelen, en worden observatie- en detectiecapaciteiten buiten beschouwing gelaten. Dagelijks wordt nu ook het aantal mobiliseerbare eenheden geregistreerd, mits ze binnen drie uur inzetbaar zijn.

De volgende en grootste versterkingsfase – het ‘Deltaniveau’ – start op 1 juli en loopt tot en met 30 september. Deze periode wordt beschouwd als de meest kritieke fase van het brandseizoen. In deze fase staan 15.024 manschappen paraat, verdeeld over 2.567 teams en 3.411 voertuigen, met ondersteuning van 79 luchtmiddelen – zeven meer dan in 2024.

Volgens voorlopige cijfers van het ICNF zijn er dit jaar al ongeveer 1.224 branden geregistreerd, die samen zo’n 4.220 hectare natuurgebied hebben verwoest.