Laatste update 9 maanden geleden

Update 07-08-2023 07:40 uur

Portugal wordt de afgelopen dagen hard getroffen door bosbranden. Over 4 brandhaarden maken de autoriteiten zich zorgen. Deze zijn gelegen in het centrum en het zuiden van Portugal. Bijna 10.000 hectare is reeds in as gelegd waarbij meer dan 1700 brandweerlieden worden ingezet en 16 luchtmiddelen. Met name de brand in Castelo Branco is van zeer grote orde. Tevens woedt er een grote brand in Santarém.

 

Update 06-08-2023 09:30 uur

De brand dit vrijdag in Castelo Bronco begon hebben 6 mensen licht verwond. Het vuur brand nog steeds in alle hevigheid op 4 verschillende fronten. Op dit moment zijn er verschillende dorpen ingesloten en blijven mensen gedongen binnen.

Vannacht is met name gebruikt voor het consolideren van de verbrande gebieden om heractiveringen te voorkomen. Er is vannacht een licht succes geboekt maar om de brand helemaal onder controle te krijgen is meer nodig. Gisteren is Spanje gevraagd om hulp te bieden bij het bestrijden van deze enorme brand.

Portugal denkt nog dagen nodig te hebben met de inzet van een duizendtal brandweerlieden, bijna 400 voortuigen, 11 vliegtuigen en 16 grond/rupsmachines om de brand direct een halt toe te roepen

Update 21:30 uur

Meer dan 8000 hectare verbrand in een brand die nog steeds actief is in Castelo Branco
In een balans die om 17.45 uur werd opgemaakt op de pagina Civiele Bescherming, werden 1.181 eenheden geteld, ondersteund door 399 voertuigen en zeven vliegtuigen. De National Emergency and Civil Protection Authority maakt om 20.15 uur de stand van zaken op.
Het zal nog enkele dagen kosten alvorens de brand onder controle zal zijn werd er gemeld.

Portugal heeft Spanje om hulp gevraagd bij het bestrijden van deze grote bosbrand omdat deze uit de hand loopt. Honderden mensen zijn inmiddels al geëvacueerd.

De bosbrand beving zich op een moeilijke plek waar geen goeie toegang tot is en de vlammen zeer snel zijn gegroeid door de wind en de ligging van het terrein. Deze is volledig droog door de hoge temperaturen en het vuur grijpt razend snel om zich heen!

 

Gisteren is tijdens het blussen van de brand een blusvliegtuig neergestort. De piloot heeft het ongeval gelukkig overleefd, maar zo zie je maar dat deze werkzaamheden extreem gevaarlijk zijn en dat alleen getrainde piloten deze apparaten goed kunnen besturen.

Update 16:45 uur

6000 hectare verbrand in een brand die nog steeds actief is in Castelo Branco
Een brand die sinds vrijdag een bosgebied in de gemeenten Castelo Branco en Proença-a-Nova heeft getroffen, heeft zaterdagmiddag al 6.000 hectare verwoest, volgens een balans die ter plaatse is gemaakt door de National Emergency Authority en Civil Protection . Er zijn meer dan 1000 operators op de grond, ondersteund door 12 vliegtuigen, in een gevecht dat de autoriteiten classificeren als ” moeilijk”.

Origineel bericht.

De brand die vrijdag uitbrak in Castelo Branco heeft drie actieve fronten in de naburige gemeente Proença-a-Nova, vertelde de burgemeester aan het bureau Lusa, gezien de “zeer moeilijke situatie” en zonder uitzicht op een oplossing.

“Het is een zeer moeilijke situatie en vereist de inzet van professionals”, zei de burgemeester van Proença-a-Nova, João Lobo.

Volgens de burgemeester was de brand in zijn gemeente verdeeld over drie fronten. Een van de fronten passeerde het gebied van Moitas en gaat richting de stad Pergulho, een ander evolueert naar Vale da Mua en een derde bevindt zich dicht bij Sobral Fernando, zei hij.

Volgens João Lobo zou de brand, gezien de evolutie, de naburige gemeenten Vila Velha de Ródão en Mação kunnen binnendringen.

“Alle drie de fronten zijn actief en baren grote zorgen. De wind was ’s ochtends relatief rustig, maar het vuur, omdat het een zeer grote omvang heeft, genereert zijn eigen wind, ondanks de hete luchtmassa’s’, zei João Lobo.

De burgemeester van Proença-a-Nova zei dat de vooruitzichten op een toename van de windintensiteit en temperatuur gedurende de dag wijzen op “een gecompliceerde dag”, zonder enige “verwachting om het vuur onder controle te krijgen” in de ochtend.

In de gemeente Castelo Branco bevindt een groot deel van de perimeter “zich in de nasleepfase”, waarbij een gebied met een actief front behouden blijft en dat nog steeds zorgen baart, vertelde de burgemeester, Leopoldo Rodrigues, aan Lusa.

De burgemeesters van de twee gemeenten zeggen dat er geen melding is van gewonden of van de eerste huizen die door de brand zijn getroffen.

https://24.sapo.pt Bron