Laatste update 11 maanden geleden

Vanaf afgelopen zondag woedde er een flinke bos/veenbrand in Schotland.
De Scottish Fire and Rescue Service (SFRS) vertelde dat de vlammen door een gebied van 80 vierkante kilometer met struikgewas en bos in de buurt van Cannich in de Hooglanden hadden geraasd.

Het gebied is sinds vorige week getroffen door 4 afzonderlijke branden.
Een 20 kilometer lange rookpluim van het laatste incident werd vanuit de ruimte gedetecteerd door NASA-satellieten.

brand op Europa’s grootste veenmoeras gezien vanuit de ruimte

Het incident was een enorme uitdaging voor tientallen brandweerlieden vanwege het terrein en het warme, droge en winderige weer. Twee brandweerlieden raakten gewond op de plaats van de brand nadat hun terreinwagen over de kop sloeg. Ze zijn na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis en er is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeval.

Brandweerlieden uit de Hooglanden hebben samen met hertenjagers en waterbombardementen door helikopters de vlammen bestreden.

Bron en afbeelding: BBC News

80 vierkante kilometer verwoest

SFRS-groepscommandant Jamie Thrower zei dat de brand een gebied van ongeveer acht kilometer lang en tien kilometer breed had getroffen. Hij zei: “We hebben het vuur onder controle en hebben het vuur omsingeld. Helikopters zijn daarvoor een handig hulpmiddel geweest en we hebben voorkomen dat het vuur zich verspreidt, maar het weer zorgt nog steeds voor een uitdaging.”

Aangezien de grootste bosbrand in mei 2019 ongeveer 53 vierkante kilometer betrof kunnen we er vanuit gaan dat dit de grootste is ooit in het UK.

RSPB Scotland (beheert 77 natuurreservaten in het hele land) zei dat het vuur zich had verspreid naar het Corrimony-natuurreservaat en berkenbossen en heidevelden had beschadigd.

Jonge bomen die de laatste jaren gepland waren sommige door lokale schoolkinderen, in een poging om inheems bos te regenereren, zijn ook vernietigd.