Laatste update 9 maanden geleden

Update 11-08-2023 08:15 uur.

Het vuurwerk van de Suevos-festiviteiten in Arteixo (A Coruña) veroorzaakte de bosbranden

Volgens de wethouder voor burgerveiligheid van Arteixo was de brand deze woensdag te wijten aan de festiviteiten in Suevos. Het aangestoken vuurwerk heeft geleid tot de bosbrand in het gebied. De brand die afgelopen woensdagmiddag was gestart heeft in totaal 20 hectare bos verbrand.

Update 10-08-2023 10:00 uur.

De brand die deze woensdagmiddag uitbrak in de parochie van Suevos, in Arteixo (A Coruña), is ’s nachts gestabiliseerd en heeft volgens schattingen van Xunta in totaal 20 hectare getroffen gebied verbrand .

Vijf helikopters en twee vliegtuigen gingen naar het gebied om te helpen bij het bluswerk. Rural Environment schat dat het gecalcineerde oppervlak al 20 hectare bereikt

De parochie van Suevos registreerde zijn tweede bosbrand in minder dan drie dagen. Het ministerie van Plattelandszaken gaf aan dat ze woensdag om 16:07 uur de melding van de nieuwe brand hebben ontvangen en dat deze zich in een gebied bevindt dicht bij de plek waar de vorige is ontstaan. “Op dit moment weten we niet of het een reproductie is van de vorige of een nieuwe”, gaven ze aan.

 

Onmiddellijk werden vijf agenten, vijf brigades, vier gemotoriseerde pompen, een schop, een technicus en drie helikopters ter plaatse gemobiliseerd . Ze waren echter niet genoeg en ze werden uitgebreid met nog eens vier brigades, drie motorpompen en twee vliegtuigen en twee andere helikopters . De drie troepen van het regionale park Arteixo waren ook aanwezig om de huizen te beschermen die zich het dichtst bij de plaats van de brand bevonden. Het vuur rukt op naar een gebied met veel vegetatie.

Na zeven uur ’s avonds werd geschat dat het gecalcineerde oppervlak 12 hectare bereikte, zowel bebost als open gebied. Ze specificeerden ook dat het vuur zich verspreidde naar de buurt van bewoonde kernen, hoewel op dit moment niemand uit hun huizen is gezet. De weersomstandigheden en de wind bemoeilijken het werk van de blusmiddelen en op dit moment valt niet te voorspellen hoe lang het kan duren voordat de brand gestabiliseerd is. Om 21.00 uur schatte de bijgewerkte balans van de Xunta het aantal door de vlammen getroffen hectaren al op 20.

 

De rookkolom die door de vlammen werd opgewekt, wekte veel verwachtingen op sociale netwerken. Veel gebruikers plaatsten de hele middag talloze foto’s en video’s van verschillende punten in A Coruña waar het evenement gewaardeerd kon worden. Ook werden de punten vastgelegd waar de vliegtuigen en helikopters heen gingen, zoals het Meicende-reservoir.

bron: https://www.lavozdegalicia.es

Bosbrandeneuropa.nl bestaat uit vrijwilligers. Iedere dag zijn zij voor jullie het nieuws aan het zoeken over de bosbranden die woeden in met name Zuid Europa. Dit doen zij in hun vrije uurtje of als ze even tijd hebben tussen hun dagelijkse werkzaamheden door.

Aan een artikel maken gaat veel tijd aan vooraf en research, of de daadwerkelijke gegevens wel kloppen en zij niet de verkeerde informatie met de bezoekers delen.

Doneer een bedrag naar keuze voor een kop koffie, (of met iets lekkers ;) ) door onderstaande afbeelding te scannen met je mobiel. (Dus even je laptop openen en scannen) Zij kunnen dit zeker gebruiken en waarderen dit ontzettend! Namens BosbrandenEuropa.nl heel erg bedankt!

(Betalen gaat veilig en betrouwbaar via je eigen bank en de beveiligde servers van Tikkie.)

Meer Bosbranden nieuws en updates ook via bosbranden Facebook of Twitter