Laatste update 2 jaar geleden

De natuurbrand die afgelopen donderdag (8 september) uitbrak in de gemeente Los Guájares in Granada, woedt voort en niveau één van het noodplan voor bosbranden in Andalusië is afgekondigd.

Na een “ingewikkelde” nacht waarbij de districten Acebuches en Ízbor, in de gemeente El Pinar in de provincie Granada, zijn afgesloten, hoopte men dat de regen zou helpen de vlammen te dempen.

Directeur-generaal van Bosbouwbeleid en Biodiversiteit van de Junta de Andalucía en operationeel directeur van Plan Infoca, Giuseppe Aloisio, zei te hopen dat de regen die vandaag, dinsdag 13 september, in de vroege uurtjes viel, “enige hoop zal geven op een verandering in het weer en een hogere luchtvochtigheid waardoor de vlammen en de opmars van het vuur onder controle kunnen worden gehouden”.

Ingewikkelde nacht
In een gesprek met Canal Sur Radio legde Aloisio uit dat

“het is een zeer gecompliceerde nacht is geweest, met veel wind die het op veel plaatsen erg moeilijk heeft gemaakt en het niet heeft toegestaan ​​dat het werk gedaan werd om te proberen een verdedigingslinie te stabiliseren en te proberen om de perimeter te sluiten.”

Volgens de laatste schattingen van Infoca heeft de brand in Los Guájares meer dan 5.000 hectare gebied verbrand  en heeft een omtrek van meer dan 60 kilometer.

“Afgelopen nacht breidde het vuur zich snel uit, met grillige winden van het stormfront die brandweerlieden dwingt zich terug te trekken naar veilige gebieden en te wachten op betere kansen”

De Junta handhaaft actief niveau 1 van het noodplan voor bosbranden en inwoners van de districten Acebuches en Ízbor, in de gemeente El Pinar, zijn beperkt om in hun huizen te blijven.

Regen brengt hoop
De regenval die vanochtend vroeg is begonnen, zullen naar verwachting vanmiddag heviger worden, wat zal helpen voorkomen dat de vlammen verder oprukken.

“De situatie op dit moment baart ons zorgen, maar we worden ook aangemoedigd door naar de lucht te kijken, om te zien of de atmosferische omstandigheden ons een handje zullen helpen en de regen een bondgenoot zal zijn, in tegenstelling tot de wind vannacht”, legde Aloisio uit.

De evolutie van de brand op maandag zorgde ervoor dat de GR-3204-weg tussen Lecrín en Los Guájares, tussen kilometer 10 en 24, werd afgesloten voor privéverkeer voor privéverkeer, een stuk dat beperkt is tot brandweervoertuigen om de brand te stabiliseren.

In de vroege uurtjes van dinsdagochtend waren zo’n 150 professionele brandweerlieden ter plaatse met zeven zware blusvoertuigen en vijf eenheden zwaar materieel.

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door