Laatste update 1 jaar geleden

Afgelopen week braken er al wat bosbranden uit in Spanje (Castellón en Teruel). Met name de tijd van het jaar mag als bijzonder worden beschouwd. De brand bij Castellón heeft 4300 hectare verwoest en ruim 1000 personen moesten geëvacueerd worden.

Het brandseizoen wordt langer verteld Victor Resco, professor bosbouwkunde aan de universiteit van Lleida in de gelijknamige gemeente. “De modellen geven aan dat het brandseizoen ieder jaar 1 tot 2 dagen langer wordt. Dit betekend dat aan het eind van deze eeuw het seizoen 3 maanden langer zal duren.”

Klimaatverandering oorzaak

Klimaatverandering zorgt ervoor dat het risico op branden straks bijna het gehele jaar zal duren. Momenteel is dat van juni tot november. Dit zal gaan veranderen naar maart tot en met november.

Één van de factoren van bovenstaande brand is een sterke droogte en intens watertekort van het jaar 2022. De berghellingen zien er momenteel groen uit, maar je hoeft niet diep te graven wil je al bij de droge laag komen. Met drogere vegetatie is er meer brandstof voor het vuur aanwezig. Wanneer dat gepaard gaat met hogere temperaturen is de rekensom snel gemaakt.

Nu, de opwarming van de aarde zorgt zelf niet voor bosbranden, maar heeft er wel mee te maken hoe de branden ontstaan. Hogere temperaturen, relatieve lage luchtvochtigheid, gebrek aan neerslag, windsnelheden en ophoping van droge brandstof. De verwachting is daarom ook dat ‘bos’ branden steeds vaker zullen gaan voorkomen naarmate klimaatverandering verergert. Hittegolven en meer waterschaarste helpen hier zeker niet aan mee.

Resco legt ook uit dat de huidige branden zo vroeg in het jaar een herinnering zal zijn van wat er de komende zomer kan gebeuren. Afgelopen jaar (2022) was het ergste jaar uit de geschiedenis van Spanje. 300.000 hectare was er verbrand, 4x meer dan het gemiddelde van de afgelopen 15 jaar.

Voorkomen beter dan genezen leest u in het volgende stuk.

bron: Inspainnews

Wij vragen jullie hulp. Steun ons.

Onze vrijwilligers schrijven de berichten geheel gratis. Om hen tegemoet te komen hebben wij Google advertenties op de site. Wij zien graag ook geen Advertenties! De grote bezoekersstroom zorgt voor hoge kosten en onderhoud. Wij zijn blij met iedere vorm van donatie zodat wij de vrijwilligers iets kunnen geven. Doneer jij ook iets? Ontzettend bedankt!!

Abonnement

Hoe vaak wil je doneren?

Bericht

Laat een bericht achter (optioneel).

Betaling

Door op doneren te klikken ga je akkoord met de volgende betaling:

Naam:

E-mailadres :

Bedrag:

Type:

Veilige betaling door