Laatste update 2 jaar geleden
Met de bijna kurkdroge pijnbomen die zich uitstrekken tot aan de Pyreneeën heeft Catalonië zich alle reden om op haar hoede te zijn komende zomer. Alhoewel zij dankbaar is voor de broodnodige regen van afgelopen periode bereiden zij zich voor op het ergste, tenzij juli en augustus de historische trend van Spanje om de heetste en droogste maanden van het jaar weten te doorbreken.
Asier Larrañaga verteld: “Als we een normale zomer hebben … en condities van lage luchtvochtigheid in combinatie met hoge temperaturen, dan zullen we branden zien die snel groter worden dan ons blusvermogen. En voor gebieden waar het in mei en deze maand niet heeft geregend, zouden we dit soort branden al volgende week kunnen zien”, vertelde Larrañaga aan The Associated Press in het landelijke stadje Solsona, zo’n twee uur ten noorden van Barcelona.”
Vorig jaar had Spanje het zeer zwaar te voorduren met de grootste verliezen door bosbranden van de Europese Unie. Vier mensen kwamen om het leven bij de branden die 306.000 hectare in beslag namen. Dit jaar is al meer dan 66.000 hectare verschroeid.
De water reservoirs in Catalonië die ongeveer 6 miljoen mensen van water dienen te voorzien hebben nog slechts 29% van hun capaciteit over en blijven de waterbeperkingen van kracht.
Klimaatverandering draagt hier zeker aan bij zijn experts het over eens. Door de stijgende temperatuur zijn planten die gewend zijn aan een milder klimaat zeer kwetsbaar voor vuur. Er kunnen dus krachtigere, grotere en intensere branden worden verwacht. De nieuwe generatie krachtigere branden heeft geleid tot twee veranderingen in de manier waarop ze worden bestreden.
Ten eerste is het niet langer mogelijk om zomaar een brand “aan te vallen”, brandweerlieden moeten erop wachten en, indien nodig, ongunstig terrein opofferen – of het nu gaat om de ligging ten opzichte van de wind, toegang of vegetatie – als dat betekent dat de brandweerlieden zichzelf uitputten of zelfs hun leven riskeren.
Ten tweede dienen de strijdkrachten te worden verspreid. Als je alles naar 1 grote brand stuurt en er breekt nog een grote brand uit kan dat nog enigszins worden opgevangen, maar als de derde er bij komt wat zeker niet onmogelijk is dan heb je een probleem.
Al met al staat Spanje voor een grote opgave deze zomer. Door de steeds hogere temperaturen en extreme droogte is het risico op bosbranden “Sky High”.
