Laatste update 2 weken geleden

Een Apocalyptisch scenario met ongekende gevolgen kan niet worden uitgesloten als er op meerdere Spaanse eilanden brand uit breekt.

Meer dan 5000 professionals op het gebied van bosbouw en landbouwtechniek uit Spanje waarschuwen voor de extreme gevaren die het land nog voor de kiezen zou kunnen krijgen. En het scenario is dichterbij dan je zult denken. De grote brand op Tenerife is nog niet onder controle, laat staan geblust. De professionals melden dat de eilanden een “kruitvat” is die blootgesteld wordt aan mega bosbranden die tegelijkertijd kunnen ontstaan en dan zal de ravage niet te overzien zijn.

[wpcode id=”8066″]

Op het moment dat er verschillende grote bosbranden ontstaan op de Canarische eilanden is er niet genoeg mankracht op de grond en vanuit de lucht om al deze tegelijktijdig branden te blussen. Het ergste moet nog komen! Het is een dreiging die ieder jaar nadert. De biodiversiteit moet omhoog en het landschapsmodel dient te worden veranderd naar een zogenaamd “mozaïek landschap”, waarin verschillende vormen van landschap elkaar afwisselen. Je hebt namelijk bomen en bossen die zeer goed tegen vuur kunnen en dus zeer brandvertragend werken. Ook de veehouderij speelt hierin een grote rol.

De Canarische eilanden heeft nog niet met het ergste mogelijke scenario te maken gehad. De brand op Tenerife had nog een stuk ernstiger kunnen zijn en complexer met sterkere winden en snellere verspreiding van het vuur. Note. Een aantal jaar geleden in de VS woede een brand 90 minuten en had een oppervlakte van meer dan 10,000 hectare verwoest. Mocht de wind ongunstig zijn er op meerdere eilanden een grote brand ontstaan dan zal de verwoesting niet te overzien zijn en zal dat ook mensenlevens gaan kosten. Er zijn dan simpelweg niet genoeg middelen om de branden te blussen. Je zult dus in mensen, middelen maar ook in de biodiversiteit dienen te investeren anders zal dit scenario onvermijdelijk blijken.

bron